Північна Корея ризикує стати джерелом нових мутацій коронавірусу

Вірусологи побоюються, що через низький рівень вакцинації, слабку систему охорони здоров’я та погане здоров’я населення Північна Корея може стати джерелом нових небезпечних варіантів SARS-CoV-2.

Північна Корея ризикує стати джерелом нових мутацій коронавірусу

Міжнародні організації, що займаються охороною здоров'я, б'ють на сполох — попри запевнення влади Північної Кореї про те, що спалах COVID-19 в країні взято під контроль, майже повна відсутність в КНДР вакцинації, вкрай обмежені можливості місцевих медустанов та спричинене браком продовольства в цілому слабке здоров'я частини населення роблять цю державу, що перебуває під жорсткими санкціями Ради Безпеки ООН, ідеальним середовищем для появи нових варіантів коронавірусу.

Вірусологи нагадують, що в ПАР, де зберігається високий рівень зараження ВІЛ, виникли проблеми зі стримуванням поширення COVID-19, і ця країна стала джерелом щонайменше однієї нової мутації, яка відтоді поширилася в усьому світі. Однак у той час як ПАР прийняла допомогу ззовні та активно боролася з коронавірусом, Північна Корея віддала перевагу ізоляції і на ранніх етапах пандемії відкинула пропозиції ООН та Росії щодо надання вакцин та медичного обладнання.