Близько 8 мільйонів українців систематично скаржаться на порушення їх прав — експерт

За часи незалежності близько 8 мільйонів громадян України систематично скаржаться на порушення їх прав.

Близько 8 мільйонів українців систематично скаржаться на порушення їх прав — експерт

Про це під час ефіру заявив правозахисник Едуард Багіров.

«В Україні останні 30 років систематично порушуються права людини. Їх порушують громадяни України, які тимчасово обіймають посади в правоохоронних та державних органах. В тому числі, це стосується й нардепів. В країні треба змінювати закони. Щоб люди, які не мають відношення до правозахисного руху не обіймали посаду омбудсмену. На жаль, у нас майже всі омбудсмени були призначені за політичною домовленістю», — каже Е. Багіров.

За його словами, в Україні є гідні кандидати на посаду омбудсмену, які не мають відношення до політики. Колишній політик чи діючий нардеп не може бути омбудсменом. Адже це незалежна посада.

«Така особа не зможе бути дійсно на 100% захищати права українців. Він буде оглядатися на прохання, доручення, пропозиції. Якщо буде обраний представник політичної партії, вважайте, що ще один термін ми проґавили. Не буде позитивних змін. Тим паче, що під час війни масово порушуються права громадян України, які чекають допомоги, а не обіцянок та відписок, які вони отримують», — підкреслює Е. Багіров.

За його словами, треба обирати не просто омбудсмена для «роботи». Це мають бути представники громадськості.

«Більшість омбудсменів нічого не робили для країни, тому що вони залежні від влади», — каже експерт.

Він зазначає, що за 30 років найбільше порушувалися права громадян з боку правоохоронних органів. Також це пенітенціарна система, права інвалідів. Тобто 7−8 мільйонів громадян України постійно скаржаться на порушення їх прав", — резюмує Е. Багіров.