В Україні тарифи на газ з 2015 року зросли в 6−8 разів — експерт

В Україні тарифи на газ для населення з 2015 року зросли в 6−8 разів.

В Україні тарифи на газ з 2015 року зросли в 6−8 разів — експерт

Про це під час ефіру заявив нардеп, експерт з питань ЖКХ Олексій Кучеренко.

«Ринку газу в Україні немає не було і не буде. У нас замість ринку газу буде лише НАК „Нафтогаз“. Всі закони, які ми приймали про ринок газу не спрацювали. Що стосується власного видобутку газу, то в Конституції є норма, що надра України належать народові України. Але все не так просто. Треба розуміти, що від глибини залягання газу залежить вартість свердловини і гарантії того, що після пробурення газ піде. Для того, щоб пробурити якісну свердловину необхідно приблизно 20−25 млн доларів. Газ належить народові, але законодавство побудовано так, що інвестор, який по документам володіє цією ділянкою, підняв газ на поверхню вважається його власником. До речі цей газ могли продавати на ринку, якого немає», — каже О. Кучеренко.

Експерт зазначив, що держава на сьогоднішній день є найгіршим власником цих ліцензійних ділянок.

" Так сталося, що за останні 5−6 років державний видобуток знижувався. Тобто державні компанії в 2014 році видобували 16, 5 куб. газу. Зараз видобувають лише 14 кубів газу. Дві державні компанії провалили видобуток газу незважаючи на те, що нам з 2015 року почали кардинально підвищувати ціни на газ. Вони з того часу зросли в 6- 8 разів. За цей час Нафтогаз викачав зі споживачів більше 100 млрд грн, а видобуток власного газу провалили. Вважаю, що з Нафтогаза зробили годівницю, яка дозволяє монопольно викачувати гроші, але не відповідає за результат", — зазначає О. Кучеренко.

За його словами, досі не було зроблено аудиту Нафтогазу та висновків, хто винен в тому, що провалився видобуток газу.

" З українців роблять ідіотів, а владі просто вигідно зменшувати видобування власного газу та перепродавати імпортний газ. На цьому заробляли та заробляють українська та європейська влада", — резюмує О. Кучеренко.

Читайте також


За час повномасштабної війни комунальні тарифи в Україні зросли на 20% - Андрій Павловський

Не дивлячись на обіцянки президента В. Зеленського, не підвищувати тарифи, за даними Держстата, за рік в Україні комуналка подорожчала на 12,7%. Чи варто чекати чергового підвищення ціни на електроенергію, газ, водопостачання та як захистити права громадянам, чиє житло зазнало руйнування, журналісти запитали в експерта з соціальних питань Андрія Павловського.