Блокування українських портів: фермери можуть залишити новий врожай зерна просто неба — експерт

Через блокування українських портів, фермери можуть залишити новий врожай зерна просто неба, адже не знають, де його зберігати.

Блокування українських портів: фермери можуть залишити новий врожай зерна просто неба — експерт

Про це заявив кандидат сільськогосподарських наук, багаторічний керівник науково-виробничого аграрного підприємства, письменник і публіцист Сергій Медвідь.

«З України треба вивозити зерно. Адже через кілька тижнів починаються жнива. Ми зможемо зібрати врожай, але відкритим залишається питання його зберігання. У багатьох власників ще лежить минулорічне зерно. Виникає питання, де зберігати нове зерно? Ми можемо зібрати врожай та залишити його під відкритим небом. Сьогодні разом з виробниками зерна треба шукати вихід. Зокрема шукати на територіях районів ангари для тимчасового зберігання. Потрібен чіткий облік, адже головне питання, де зберігати новий врожай», — каже експерт

Також за його словами, українські фермери зараз опинилися перед багатьма викликами та загрозами.

" По- перше, вони не отримали гроші від зерна, яке вони продали. По — друге зараз фермери збирають врожай в складних умовах — в країні нестача пального. На сьогоднішній день в першу чергу треба забезпечувати пальним фронт та збирання врожаю. Якщо підуть дощі, треба буде паливо для сушки зерна. Фермери втрачають прибутки. Тому держава мала б у невеличких фермерів викуповувати це зерно. Якщо цього не зробити, то виникне питання продовольчої безпеки країни. Адже в державному резерві має бути запас зерна. Хоча б 5 млн тонн", — зазначає експерт.

Ескперт навів приклад Аргентини, де власники продали все зерно, а аргентинці голодують.

" Така ж ситуація може відбутися в Україні. У нас не піднялася ціна на хліб. Але лише завдяки тому, що не вивезено зерно. Якщо завтра піде продаж зерна — можуть вивезти все, адже ніхто цього не контролює", — резюмує експерт.