Найголовніші події в інфраструктурній галузі, що відбулися цього тижня

Історичний момент: Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС. Міністерство інфраструктури України також пришвидшує інтеграцію України в європейський простір. Наразі планується підписання Угоди про лібералізацію автомобільних перевезень з ЄС, яка скасує дозвільну систему для українських перевізників і є по суті «транспортним безвізом» для нашого експорту.

Україна та Молдова об’єднають зусилля для розвитку залізничного сполучення. План спільних дій передбачає відновлення залізничного сполучення та залізничного руху на дільниці Березине (Україна) — Басарабяска (Молдова). Таким чином Україна зможе значно збільшити свій експортно-імпортний потенціал, у тому числі до Дунайських портів.

Відкрито рух оновленим пунктом пропуску «Краківець — Корчова». Це пілотний проєкт в рамках «Відкритого кордону», краща прикордонна інфраструктура та спільні урядові рішення дозволили вже збільшити пропускну спроможність на 50%. Наступні кроки на цьому пункті — влаштування автобусного терміналу.

Термін розгляду заяв у системі «ШЛЯХ» скоротився до 1−5 днів. Завдяки новоствореному інструменту, який є лише частиною масштабної програми дебюрократизації в сфері автоперевезень, процес онлайн-ліцензування став максимально зручним, швидким та з ліквідованими корупційними ризиками.

Боротьба з корупцією: Укравтодор запроваджує комплаєнс функцію. Головна мета — побудова ефективної системи заходів щодо управління ризиками. У 2020 року було підписано угоду між Укравтодором та ЄБРР, що включає не лише будівництво і реконструкцію доріг, але і впровадження чотирьох реформ для дорожньої галузі, зокрема і ключової — антикорупційної.