Очікуються серйозні порушення поставок російського газу до ЄС

Росія вже скоротила або скоротила поставки до 12 із 27 країн-членів блоку.

«Серйозне порушення» поставок газу до Європейського Союзу з Росії «ймовірно», заявив у понеділок глава блоку з питань енергетики, закликаючи країни посилити свою готовність.

«З початку російського вторгнення в Україну ми знали, що можливий дуже серйозний зрив, і зараз це здається ймовірним. Ми зробили багато важливої ​​роботи, щоб бути до цього готовими. Але зараз настав час посилити це», — ЄС Про це заявив комісар з енергетики Кадрі Сімсон після зустрічі міністрів енергетики країн-членів.
«Ситуація погіршується. У той час як постачання газу в країни-члени наразі гарантовані, ризики безпеки поставок є більшими, ніж будь-коли», — додала вона, зазначивши, що експорт російського газу до ЄС вдвічі менше, ніж рік тому.

Однак, за її словами, ризики безпеки поставок були «негайними», а європейська газова система «добре відреагувала і наразі змогла поглинути скорочення».

Сімсон сказав, що Європейська комісія запропонує план ЄС для підготовки до подальших кроків у липні, оскільки Росія вже скоротила або скоротила поставки до 12 із 27 країн-членів блоку.


Джерело: CNN