Домовленість про «транспортний безвіз з ЄС» сьогодні оформили офіційно

Україна підписала відповідну угоду в Ліоні терміном на один рік з можливістю продовження після ратифікації.

Домовленість про «транспортний безвіз з ЄС» сьогодні оформили офіційно

Уявити таку можливість ще півроку назад було неможливо. Тоді українська логістика була зв’язана по руках і ногах, тож більшість контрактів на перевезення з України до ЄС і навпаки отримували іноземні логістичні компанії. А міністерство інфраструктури з боями вибивало у Польщі кожен дозвіл на додаткову фуру.

Що ж дає нова угода?

  • Значне спрощення життя українським перевізникам: тепер не треба отримувати спеціальні дозволи під кожний двосторонній або транзитний рейс.
  • Водійські права українців визнають в Європі.

Це і важлива частина інтеграції в спільний європейський простір. І рятівне коло для українського бізнесу — при чому як для виробників, які отримали полегшений доступ до європейських ринків завдяки скасуванню експортних мит і сертифікації на українську продукцію на 12 місяців, так і для українських транспортних та логістичних компаній.

За даними на 2021 рік, Україна на 50% наростила експорт до ЄС — до $ 21,8 млрд. В 2022 році — зважаючи на заблоковані морські порти — експорт у ЄС може суттєво зрости, які і частка продукції, яка транспортується автомобільними шляхами


Джерело: ВР