Країни G-7 готові дати відсіч Росії

На зустрічі лідерів НАТО в Мадриді минулого тижня було оголошено про збільшення військ для захисту східних кордонів альянсу та схвалено нову Стратегічну концепцію альянсу. Як показують нові дані громадської думки, вторгнення Росії в Україну викликало зближення поглядів серед найпотужніших членів НАТО.

Країни G-7 готові дати відсіч Росії

У Стратегічній концепції союзники по НАТО описують Росію як «найзначнішу та пряму загрозу безпеці членів Альянсу, а також миру та стабільності в євроатлантичному регіоні». Опитування показують, що люди в Канаді, Німеччині, Франції, Італії, Великій Британії та Сполучених Штатах стали більш готовими чинити відсіч Росії.

Вторгнення Росії в Україну знаменує поворотний момент

Наш Мюнхенський індекс безпеки аналізує суспільне сприйняття ризиків у країнах G-7, а також Бразилії, Росії, Індії, Китаї та Південній Африці (БРІКС) за допомогою опитувань, проведених Kekst CNC, глобальною комунікаційною компанією. Учасники з дорослого населення збираються з онлайн-дослідницьких панелей за допомогою випадкового стратифікованого дизайну, спрямованого на створення вибірки, репрезентативної за віком, статтю та регіоном. Попередні видання індексу базувалися на двох хвилях у березні та листопаді 2021 року відповідно.

Напередодні цьогорічного саміту G-7 і саміту НАТО провели нову хвилю опитувань виключно в країнах G-7, щоб з’ясувати, як змінилося сприйняття громадськістю ризику після вторгнення Росії в Україну. Ця робота була частково профінансована Управлінням преси та інформації уряду Німеччини. Травневі результати з приблизно 1000 учасників у кожній країні G-7 показують, що від 60 до 70 відсотків респондентів погоджуються з твердженням, що «вторгнення в Україну є поворотним моментом у світовій політиці» — «Zeitenwende» або переломним моментом. .

Абсолютна більшість у всіх опитаних країнах також стверджує, що «ми вступаємо в нову холодну війну з Росією». Ці результати узгоджуються з іншими опитуваннями, включно з тим, яке припускає, що «розрив Європи з Росією є незворотним, принаймні в короткостроковій та середньостроковій перспективі», а також іншим, яке підраховує рекордно несприятливі думки про Росію.

Громадяни G-7 готові дати відсіч Росії

Порівняно з версією індексу за листопад 2021 року, респонденти стали набагато більш готовими бачити, як їхня країна протистоїть Росії як в економічному, так і у військовому плані, як показано на малюнку нижче. Попередні розбіжності в тому, як континентальні європейці та англомовні члени G-7 вибирали те, як підходити до Росії, майже зникли. Насправді респонденти в Італії, яка найбільше неохоче протистояла Росії в листопаді 2021 року, зараз налаштовані більш агресивно, ніж респонденти Великобританії — найбільш агресивні в опитуванні того місяця — були тоді.