РФ використовує Крим як місце транзиту незаконно вивезених українських дітей

Викрадення стосується сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування

РФ використовує Крим як місце транзиту незаконно вивезених українських дітей

Тимчасово анексований Крим використовується як хаб для примусового вивезення людей з українських територій, що знаходилися під окупацією з 24 лютого. Про це на брифінгу повідомила постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

Вона також зазначила, що діяльність рф у цьому питанні є системною та запланованою, адже ще в травні 2022 року путін підписав указ, згідно з яким процедура отримання російського громадянства для дітей-сиріт є спрощеною. Ці спрощення діють для дітей, позбавлених батьківського піклування, а також недієздатних громадян України й так званих «лнр» і «днр».

«Окупанти використовують територію окупованого Кримського півострова для вимушеного вивозу українців з новоокупованих територій і зон активних бойових дій та насильницького переміщення й утримання на території окупованого Криму цивільних заручників, військовополонених, колишніх військовослужбовців, працівників місцевого самоврядування та державних органів», — додала постійна представниця Президента в АРК.

Ташева зауважила, що жодної легальної процедури затримання, чи розгляду справ у суді такі заручники не отримують. Їх просто вивозять й ув’язнюють без надання жодних відомостей.