Демонтаж радянського герба на Батьківщині-Матері може коштувати кілька мільйонів гривень

У мобільному додатку «Дія» зʼявилося нове опитування, в якому вирішується, що варто зробити з гербом СРСР на щиті монумента «Батьківщина-мати».

Коли буде завершено голосування, підбиті підсумки, коли буде отримано рішення? Скільки треба буде грошей на демонтаж? Про все це розказав слухачам Радіо Культура голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

«Цей герб на монументі навіть з проголошенням незалежності виглядав доволі дивно. Навіть після прийняття в 2015 році закону про засудження нацистського, комуністичного та тоталітарного режимів все залишилося, як було. В тому ж 2015 році прийнятий закон про увічнення пам'яті борців, які брали участь в 2-ій світовій війні. Цей закон якраз і захищає цей монумент. Щоб його змінити, треба пройти певні процедурні дії. Жодна влада не наважилася це питання порушити.

Це не просто скульптура, це частина меморіального комплексу і будівля з ліфтом. Це величезна інженерна споруда. На її демонтаж підуть величезні кошти. Якщо її неправильно демонтувати, то вона може нести загрозу людям. А зі щита прибрати радянську символіку треба було давно. Сам демонтаж герба передбачає три способи його зняття, два з яких зі зняттям щита. Є інженерні рішення, як це зробити. Але має бути певний порядок для того, щоб отримати політичне рішення це демонтувати. Воно буде спиратися на результати голосування. Буде розроблено проєкт, який повинен пройти державну експертизу і після цього почнуться роботи. Це все може обійтися в декілька мільйонів гривень. Це попередньо. Поки нема держекспертизи. До війни були меценати, які готові були оплатити це все за умови, що їх назвуть поіменно після демонтажу. Ми звернулися до Олександра Ткаченка, щоб ініціювати опитування громадян, аби в подальшому будь-які перемовини з Кабміном, з Офісом Президента, з громадою були вже на зрозумілих всім позиціях. Після цього опитування нарешті можна буде щось зрушити з місця.

Що стосується інших пам'ятників, то вони не мають такого загальнонаціонального значення. Це вже компетенція міської влади. Але зміни до їх зняття все одно має погодити Міністерство культури.

Ми консультуємося з громадянами і чітко дотримуємося закону. Наше законодавство дозволяє Україні бути абсолютно демократичною правовою державою, яка буде захищеною від російської агресії і шкідливої тоталітарної спадщини. Перш ніж щось робити, ми не розганяємо урапатріотичний хайп. Ми читаємо закони, уточнює законодавство, радимось із людьми. Щоб потім, коли такі рішення будуть прийняті, нас не повертали назад з цих питань через суди", — пояснив Антон Дробович.

Рекомендовані публікації