В Україні паливо може зрости в ціні до 100 грн за літр — експерт

Вже взимку українців очікує чергове здороження цін на бензин. Не виключно, здорожчення може відбутися до 100 грн за літр.

В Україні паливо може зрости в ціні до 100 грн за літр — експерт

Про це під час ефіру заявив експерт з питань енергетики Генадій Рябцев.

«Якщо на паливо буде ажіотажний попит, то тоді ніяких обмежень зверху не буде. Для багатьох споживачів наявність палива, означає наявність бізнесу, А відсутність палива означає фінансовий крах, а також неспроможність виконувати необхідні функції. В такому випадку зростання цін не буде обмежуватися позначками. Ціни за паливо можуть бути 100 грн і вище. Все буде залежати від того, чи будуть сформовані до того часу запобіжники», — каже Г. Рябцев.

За його словами, держава може через систему держрезерву або через держпідприємства закупити паливо, та зберігати його не на території України, адже це може призвести до руйнування нафтобаз через чергові ракетні удари. «Зберігати паливо треба на західних кордонах. Крім того, держава має запровадити систему резервування палива на майбутнє. Такі схеми використовуються в ЄС відповідно мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів. Також має буди підписання середньострокових та довгострокових угод між споживачами та постачальниками нафтопродуктів. Ми не повинні бути прив’язані до вільних ринків, де торгуються лише надлишки нафтопродуктів після виконання цих довгострокових та середньострокових контрактів. Також можна відкрити можливості для виробництва сумішевого палива», — резюмує Рябцев.

Читайте також