Постачання вугілля від сепаратистів: донецький бізнесмен визнав провину в тероризмі

Директор київської фірми «Енергетично-збагачувальний комплекс «Донбасуглепереробка», донеччанин Дмитро Любарев, який займався організацією постачання вугілля з «ДНР», визнав провину в участі в терористичній організації.

Постачання вугілля від сепаратистів: донецький бізнесмен визнав провину в тероризмі

Про це свідчить вирок Шевченківського райсуду столиці за ч.5 ст. 27, ч.2 ст. 28, ч.1 ст.258−3 КК з кримінального провадження № 22022000000000018.

Любарев — менеджер донецького бізнесмена Віталія Бєлякова, який фактично курирував «тіньовий» офіс Міненерго. Обвинувачений очолював підприємство із 2009 року. Воно здійснювало переробку вугілля із «ШУ «Донбас». В установі «Донбасуглепереробка», серед інших брали участь ТОВ «Мегапром» та ТОВ «Компані Менеджмент», якими було внесено до статутного фонду по 30 млн. гривень. У ході окупації російськими військами Донецька у 2014 році Любарев дав згоду на співпрацю із сепаратистами. Для цього створили псевдо суб'єкт «державної власності» шляхом незаконного захоплення виробничих потужностей ПАТ «ШУ «Донбас», шахт «Щеглівська-Глибока» та № 22 «Комунарська», що знаходяться на окупованій території Донецької області.

Любарев зі змови взяв участь в організації незаконного видобутку, збагачення, постачання та реалізації кам'яного вугілля на власні потреби «націоналізованим» енергетичним, металургійним, хімічним підприємствам, які перебувають під управлінням «міністерства вугілля та енергетики ДНР» та у фактичній власності «ДНР», та іншим незаконно створеним підприємствам на окупованій території Донецької області, чим надав організаційне та інше сприяння діяльності цієї терористичної організації. Це вугілля, зокрема, постачали і на державне «Центренерго».

У суді Любарев визнав провину та уклав угоду з прокурором. Його засудили за ч.5 ст. 27, ч.2 ст. 28, ч.1 ст.258−3 КК до штрафу 425 тис. гривень без конфіскації майна.
Зазначимо, що засуджений також є директором ТОВ «Ремавтоматика», заснованої британською KRZ Trading Lp. Ця структура була формальним транзитером незаконно видобутого на окупованій території вугілля. Фактично вантажі осідали в Україні. Спільниками Любарева та Білякова були засновники ТОВ «Мегапром» та ТОВ «Шахтоуправління «Донбас» Дмитро Бурлака та Олександр Назаренко. Відносно їхніх дій відкрито справу СБУ № 22019000000000121. Його доля невідома.