Ворог вичерпує запаси високоточних ракет

Водночас українська протиповітряна оборона з кожним днем стає ефективнішою

Ворог вичерпує запаси високоточних ракет

Зараз окупанти запускають не високоточні радянські ракети. Частіше за все наші сили збивають «Калібри» та ракети типу Х-55, Х-101. Набагато складніше з «Іскандерами», «Точками-У» та «Оніксами», які летять зі швидкістю понад 3 тис. км на годину.

Про це повідомив речник Командування Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат.

«Противник застосовує ракетне озброєння передусім радянського виробництва. Оскільки запаси високотехнологічних ракет вже вичерпуються. Мова йде про „Калібри“, Х-101 та „Іскандери“ — оперативно-тактичні комплекси. Це можна пояснити тим, що противник заощаджує високотехнологічну та дорогу техніку та озброєння, щоб погрожувати ними усьому світу, як вони це роблять завжди», — заявив він.

За його словами, через це ворог частіше застосовує такі типи ракет: Х-22, Х-59, Х-31, які не є точними, тому й вражають цивільну інфраструктуру.

«Збити крилату ракету непросто. Частіше за все збиваються ракети, що летять з типовою швидкістю близько 900 км на годину. Це ракети „Калібр“, ракети типу Х-55, Х-101. Їх реальніше збити нашим озброєнням… Набагато складніше збивати „Іскандери“ та „Точки-У“. Остання вражає ціль зі швидкістю понад 4 тис. км на годину по балістичній траєкторії. А „Іскандер“ летить зі швидкістю понад 8 тис. км на годину. Тому така ціль є надзвичайно важкою… Як і „Онікс“, який летить зі швидкістю понад 3 тис. км», — додав Ігнат.

Водночас українська протиповітряна оборона з кожним днем стає ефективнішою. Зокрема, вже є випадки знищення ракет нашими винищувачами з вогневими засобами.

«Ефективність української ППО підвищується з майстерністю наших людей, які з кожним днем війни набувають неабиякого досвіду, розуміння та техніки застосування того озброєння, яке ми на сьогодні маємо. Наші партнери передали нам чимало переносних зенітно-ракетних комплексів західного виробництва. До того ж є посилення ефективними радянськими комплексами „С-300“ від Словаччини», — сказав він.

Також застосовується захоплена техніка ворога. Зокрема, «Панцир-С-1», який став на озброєння та вже збив ворожу повітряну ціль.

«Україна опинилася в центрі усього світу. Росія вже застосувала усі типи озброєння проти нас, які в неї є. Ніде такого не було. Жодного разу такої ракетної атаки ще не бачили. Ми залишилися фізично сам на сам з ворогом. Хоча нас підтримує світ — ми воюємо самі. Ця війна для нас надзвичайно важка… Ми робимо усе, щоб максимально ефективно протистояти ворогу, часто застосовуємо нестандартні методи для того, щоб збивати ворожі ракети», — підсумував він.