Українці тепер реєструватимуть свої ДНК-дані

Українські військовослужбовці та співробітники правоохоронних органів належать до обов’язкової категорії осіб для реєстрації ДНК-даних.

Українці тепер реєструватимуть свої ДНК-дані

У середу в ефірі національного телемарафону заступник міністра внутрішніх справ України Ігор Бондаренко розповів, що ухваленим законом про державну реєстрацію геномної інформації людини передбачено обов'язкову безкоштовну реєстрацію ДНК для певних категорій та добровільну — платну, для громадян та іноземців.

«Обов'язковою вона є для осіб, які притягуються до кримінальної відповідальності, щодо яких вже є вирок суду», — сказав заступник міністра.

За його словами, це є мірою превенції.

Ще одна категорія громадян, для яких обов'язковою є реєстрація ДНК — військовослужбовці та співробітники правоохоронних органів.

«На період дії воєнного стану відбирається зразок ДНК у військовослужбовців, співробітників правоохоронних органів — категорій ризику», — пояснив Бондаренко.

Дані військових та правоохоронців, як пояснив заступник міністра, не вносяться до реєстру одразу, вони знаходяться в особовій справі та реєструються у разі наявності підстав для ідентифікації.

Також, за його словами, зразки ДНК-зразки беруться у цивільного населення, яке перебуває у зоні бойових дій та безпосередньо постраждало від обстрілів.

«Ми маємо забезпечити питання ідентифікації, встановлення, що це саме та людина. За допомогою цього інструменту (ухвалення закону — ІФ) це якраз і буде реалізовано», — підсумував Бондаренко.

У Європі та США, за його словами, існує аналогічна практика.


Джерело: МВС України.

Рекомендовані публікації