Урбаніст із Копенгагену збирає велосипеди для переселенців

Урбаніст із Копенгагену організував ініціативу Bikes4Ukraine.

Суть у тому, що кожен данець може передати внутрішнім переселенцям в Україні свій велосипед. Перші сто штук уже привезли до Львова.
У львівському гаражі зараз тимчасовий склад велосипедів із Данії. Міські — з кошиками та сумками, маленькі — для дітей. Кожен із них підписаний.

Привіз їх до Львова урбаніст Мікаель Колвіл-Андресен. Він багато років розробляє зокрема велоінфраструктуру для міст по всьому світу. І одразу відгукнувся, коли до нього по допомогу звернулися колеги з України.

«Десь на другий місяць війни, коли я говорила з переселенцями, вони розповіли, що із задоволенням пересувалися б на велосипедах. Я подумала, що це може бути гарною ідеєю для благодійності. Для тих людей, які хочуть допомагати з Європи», — розповідає керівниця Львівського муніципального культурного центру Ляна Міцько.

У Копенгагені Мікаель запустив кампанію зі збирання велосипедів для українських переселенців та мешканців деокупованих територій. Відгукнулася не лише городяни, а й місцева поліція. Адже у них у розпорядженні, пояснює данець, тисячі покинутих безхазяйних велосипедів.

«У нас так багато велосипедів. У Данії ми викидаємо 400 тисяч велосипедів щороку. Це так безглуздо, коли ви можете використовувати ці 400 тисяч велосипедів прямо сьогодні в Україні», — каже Мікаель Колвіл-Андрерсен.

Перші сто штук після техогляду та перевірки вже розподіляють в Україні.

«Тут люди, які поїхали від війни. Люди, які поїхали просто з однією сумкою, і житла вони більше не мають. Ми дуже сподіваємося, що ці велосипеди дадуть їм можливість з'їздити до лікаря, до магазину. Вони будуть спільними. Тобто ми не даємо кожній конкретній родині», — зазначає голова громадської організації Urban Crew Вадим Денисенко.

І ось уже перші отримувачі випробовують новий транспорт.

«Я просто люблю на велосипедах їздити. Ще й такий хороший велосипед. Я в них трошки розумію. У мене 26-те колеса, а тут 29-те. Це вже великий плюс, коли великі колеса. Втулка задня — планетарка — сім швидкостей». Ну супер", — каже переселенець із Лисичанська Андрій Зеленкевич.

Восени до України вже прибуде нова партія велосипедів. Щось вирушить у безкоштовний для переселенців велопрокат, а щось відвезуть у постраждалі від війни Бучу, Гостомель, Бородянку та Чернігів.

Якщо акція буде успішною, вона може стати початком глобальнішого проекту — «копенгагенізації», як називає його урбаніст. Щоб українські міста, що відновлюються після війни, були зручними для людей.

«Ми всі знаємо про солдата на острові Зміїний і про те, куди він послав „російський військовий корабель“. Я вважаю, що зараз Україна також має сказати: „Російські стандарти планування міст, вирушайте слідом за кораблем“. Це час трансформувати українські міста для людей. А не для великих автомагістралей і всієї цієї шаленої забудови. Якщо це буде моє наступне завдання після велосипедів — я готовий цим зайнятися», — зазначає Мікаель Колвіл-Андрерсен.

За літо Мікаель сподівається зібрати кілька тисяч велосипедів не лише у Копенгагені, а й у Берліні, Парижі, Варшаві та інших містах Європи. А також зібрати гроші для їхнього пересилання в Україну.