«Укроборонопром» як гальмо розвитку військово-промислового комплексу. Чому його не ліквідовують і хто його «кришує»?

Створений при Януковичі «Укроборонпром», як і «Нафтогаз» Ігоря Бакая при Кучмі мав одне завдання: контролювати, акумулювати і своєчасно передавати «нагору» зібрані з галузі кошти.

«Укроборонопром» як гальмо розвитку військово-промислового комплексу. Чому його не ліквідовують і хто його «кришує»?

Фактично мова йде про корупційну прокладку, завуальовану законодавчими й відомчими нормами. До ефективного управління виробництвом, як і до створення умов для його розвитку ця контора не має жодного відношення. Хто вигодонабувач від збереження сумнівних схем в оборонному виробництві? Чому не розгортається будівництво оборонних заводів чи ліній?

Своїми роздумами щодо цієї проблеми в ефірі i-ua.tv ділився доктор економічних наук, професор Володимир Лановий.

«Укроборонпром» займається лише продажем зброї і централізує всі прибутки оборонних підприємств. У той же час певні суми використовуються ним не за призначенням. Ніхто не контролює витрати цього монополіста. «Укроборонпром» не звітує перед парламентом, доходи від продажу зброї не перевіряються податковою. Тож прибутки від масового продажу зброї за кордон, розподіляє найближче оточення Президента. Ось і пояснення, чому ця структура не зацікавлена у виробництві та резервуванні зброї. Їм важливіше продати та розділити гроші", — пояснює Володимир Лановий.

Оборонні замовлення відсутні, оборонний сектор повністю зруйнований задля збагачення окремих осіб. І проблема тут навіть не в очільниках «Укроборонпрому», проблема в самому існуванні цієї структури, яке є шкідливою для нашої країни.


Джерело: i-ua.tv