Політична криза в Італії може позбавити Україну зброї

Безладдя, що охопило уряд Маріо Драгі, загрожує позбавити Україну життєво важливої військової підтримки в її боротьбі з Росією, попередив міністр закордонних справ Італії.

Політична криза в Італії може позбавити Україну зброї

В п’ятницю Луїджі Ді Майо звинуватив критиків Драгі в тому, що вони виконують роботу президента Росії Володимира Путіна, а міністр закордонних справ виступив із пристрасним останнім закликом до політичних партій не поваляти уряд під час голосування за недовіру наступного тижня. Італійський парламент.

«Росіяни прямо зараз святкують те, що домоглися падіння ще одного західного уряду», — сказав Ді Майо. «Тепер я сумніваюся, що ми можемо надіслати зброю [в Україну]. Це одна з багатьох серйозних проблем».

Якщо уряд розвалиться, він продовжуватиме виконувати обов’язки з обмеженими повноваженнями до виборів, сказав він. Це може призвести до паралічу, залишивши країну без повноважень продовжувати озброювати Україну, допомагати сім’ям із кризою вартості життя або підписувати нові газові угоди для створення запасів у випадку, якщо Росія перекриє крани, попередив Ді Майо.

«Якщо уряд впаде в середу, ми не матимемо повноважень підписувати будь-які нові енергетичні контракти, і це серйозно, тому що ми прямуємо до зими», — сказав міністр.

Рух 5 зірок, який був частиною коаліції прем’єр-міністра Драгі, бойкотував вотум довіри в четвер, що призвело до того, що Драгі запропонував свою відставку. Глава держави Серхіо Маттарелла відхилив цю відставку, і Драгі повернеться до парламенту в середу, можливо, проведе голосування за свій уряд або подасть у відставку.

Ді Майо сказав, що Драгі був одним із найбільш агресивних західних лідерів, які протистояли Путіну. Оскільки Італія є ключовим членом західного альянсу, який протистоїть вторгненню Росії в Україну, Драгі був одним із перших, хто запропонував жорсткі санкції та заморожування російських валютних резервів, а також підтримав кандидатуру України в ЄС.

Колись Ді Майо очолював «Рух 5 зірок», але місяць тому покинув партію через сварку через відправлення зброї в Україну. Він звинуватив нинішнього лідера партії та колишнього прем’єр-міністра Джузеппе Конте в допомозі Путіну, прагнучи повалити уряд одного з найрішучіших супротивників Кремля.

«Неймовірна річ полягає в тому, що екс-прем'єр-міністр атакує Драгі, допомагаючи пропаганді Путіна та автократії над демократією», — сказав Ді Майо. Він посилався на твіт колишнього президента Росії Дмитра Медвєдєва, який розкритикував невдачу Драгі в парламенті.