Захід побоюється нападу Китаю на Тайвань

Західні компанії зіткнулися з «екзистенційною кризою», оскільки зростають побоювання китайського вторгнення на Тайвань.

Захід побоюється нападу Китаю на Тайвань

Спроба Китаю завоювати Тайвань загрожує значно більшими збитками для західних компаній, ніж повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Пекін вважає незалежну острівну державу з населенням 23 мільйонів людей сепаратистською провінцією, а лідер Китаю Сі Цзіньпін пообіцяв поставити її під комуністичний контроль не пізніше 2050 року. За даними видання, багато західних компаній отримують величезну частину своїх доходів від Китаю і неохоче відмовлятимуться від них.

Так, минулого року Apple заробила 19% своїх доходів у Китаї, а AstraZeneca — 16%. Це означає, що протистояння про Тайвань між Заходом і Пекіном загрожує набагато більшими побічними збитками, ніж протистояння з Росією. Колишній британський дипломат Чарльз Партон вважає, що це лише одна з причин, чому Пекін не ризикне повномасштабним вторгненням.

Однак він вважає, що значне «роз'єднання» між Заходом і Китаєм неминуче в найближчі роки, і що напруження навколо Тайваню змусить бізнес вибирати сторону. Багато компаній мають заводи в Китаї або спільні підприємства, а також великий список постачальників. Водночас, проблеми між Китаєм і Тайванем загрожують глобальним постачанням мікрочіпів, оскільки Тайвань давно перетворився на світову столицю виробництва мікросхем.

Однак через пандемію COVID-19 деякі компанії почати тихо переміщати частину виробництва з Китаю та Тайваню до таких країн, як В'єтнам та Малайзія. Крім цього, повідомляється, що конфлікт навколо Тайваню спричинить «екзистенційну кризу» для німецьких виробників автомобілів. Колишній дипломат Партон каже, що це ускладнить відповідь Заходу. Замість того, щоб вторгнутися або блокувати острів, він вважає, що Пекін буде використовувати «розумнішу» тактику, яка розмиє межі прийнятності, що ускладнить визначення того, чи були перетнуті «червоні лінії».

За даними видання, Пекін також може «переграти» і змусити західні фірми вибрати бік, можливо, сказавши їм, що вони мають інвестувати в материк, а не острів, або вимагаючи, щоб інші країни припинили визнавати паспорти Тайваню, обмежуючи можливість подорожувати працівниками. «Якщо ви не збираєтеся вторгатися, вам потрібно почати думати про інші способи тиску на тайванців та мир. Готуйтеся до цього», — додав Парсон.