В Україні дозволили звільнення з роботи під час хвороби та відпустки

Відпустка або перебування на лікарняному сьогодні не є перепоною для звільнення працівника. Причому звільнення з роботи може відбуватися без згоди працівника — достатньо лише ініціативи роботодавця.

В Україні дозволили звільнення з роботи під час хвороби та відпустки

Такі норми записані у статті 5 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який було прийнято у березні цього року. Що конкретно записано в законі, роз'яснили у Головному управлінні Держпраці у Дніпропетровській області.

«У період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці», — йдеться у роз'ясненні.

Датою звільнення вважається перший день виходу працівника на роботу після відпустки. Щоправда, звільнити можна не всіх працівників, які перебувають на відпочинку. Зокрема, не можна звільняти тих, хто перебуває у декретній відпустці, а також у відпустці для догляду за дитиною, молодшою за три роки.

А от із тими, хто мав необережність піти на лікарняний, усе — ще простіше. Роботодавець легко може позбутися недужого працівника, не піклуючись про будь-які додаткові підстави для звільнення. Щоправда, при цьому датою звільнення записують не якийсь із днів хвороби підлеглого, в який він став не потрібним роботодавцю, а його перший день виходу на роботу після лікарняного.

Втім, найманим працівникам звузили права не лише на період воєнного часу. Нещодавно Верховна Рада затвердила закон, яким вносяться кардинальні зміни до правил трудових відносин між господарями та найманими працівниками. Цей закон розширює права власників підприємств та нівелює права найманих працівників.

Зокрема, новий закон дозволяє роботодавцю звільняти працівника без жодної причини, а також скасовує 40-годинний робочий тиждень (роботодавець може збільшувати тривалість робочого дня та робочого тижня на власний розсуд) та легалізує штрафи. Крім того, працівника можуть змусити відпрацьовувати час, який він був на лікарняному, а з роботодавця знімають відповідальність за охорону праці.

До речі, цей закон, ще на стадії законопроекту, отримав різко негативну оцінку міжнародних організацій (зокрема, Міжнародної та Європейської конфедерацій профспілок, а також Міжнародної організації праці), проте українські законодавці ніяк не відреагували на ці зауваження.