HIMARS змінили хід війни в Україні: очікуються найжорсткіші бої

Завдяки постачанням HIMARS в Україну, хід війни почав суттєво змінюватися, і найближчі чотири місяці до настання зими можуть стати найкровопролитнішими за весь час військових дій.

HIMARS змінили хід війни в Україні
HIMARS змінили хід війни в Україні

Про це пише німецьке видання Die Welt із посиланням на військових експертів.

Так, за словами міністра закордонних справ Сергія Лаврова, Кремль «більше не хоче концентруватися виключно на Донбасі», а тепер має намір також «розширити окуповані території на півдні» — у районах навколо Херсонщини, Запоріжжя та інших областей.

«Це зайвий раз показує, з якими нереальними цілями досі працює Москва. Адже ситуація на півдні України сильно відрізняється від ситуації на сході, де росіяни досягли деяких, хоч і обмежених, територіальних досягнень з величезними втратами» , — йдеться у матеріалі .

Військові аналітики наголошують, що саме на півдні українські бійці повільно, але впевнено, відвойовують назад захоплені рашистами території, особливо навколо Херсона. За даними українського Генштабу, там від російських окупантів звільнено вже понад 40 населених пунктів.

Крім того, в Херсонській області ЗСУ продемонстрували здатність відрізати військам РФ шляхи постачання, відступу до облцентру та з нього, нещодавно атакувавши Антонівський міст. Цей міст через Дніпро є одним із двох у Херсонській області — саме через нього російські окупанти поповнювали запаси та виводили свої підрозділи. Зазначається, що ці українські атаки стали можливими, зокрема, завдяки більшій дальності дії поставлених США реактивних систем залпового вогню HIMARS.

У Міноборони Великобританії додали, що до рашистів, ймовірно, вже прийшло усвідомлення зростання небезпеки втратити частину півдня, тому вони збільшуватимуть там свої сили.

«З огляду на нестачу військ, нарощування їх на півдні у міру продовження бойових дій на Донбасі показує, наскільки серйозно російське командування ставиться до цієї загрози», — зазначили у відомстві.

Оскільки південь України посідає центральне місце в економіці країни, Володимир Зеленський поставив перед армією завдання насамперед відбити ці території. Не останню роль у цьому завданні грають американські реактивні артилерійські системи — саме за допомогою HIMARS Україна має можливість уражати ті ділянки, до яких дістатися раніше не було можливості.

«Українці, схоже, використовують нові HIMARS як стратегію виснаження ворога, враховуючи їхню здатність вражати російські цілі в тилу, які раніше були поза досяжністю української артилерії. Тільки в районі Херсона за останні кілька тижнів було знищено понад 50 цінних цілей ворога, таких як склади боєприпасів, командні центри та позиції ППО. Українці ще не отримали достатньо сучасних реактивних систем залпового вогню, щоб повністю переламати хід війни. Але ті, які на фронті, вже змінили ситуацію», — йдеться у публікації.

За словами австралійського військового стратега, екс-генерала Міка Райана, ці американські системи призвели до вирішального зрушення динаміки війни. Він вважає, що введення Україною в дію HIMARS і рішення Росії взяти оперативну паузу перед поновленням атак на Донбасі взаємопов'язані.

«Це було дуже важливо. HIMARS дозволили українцям поступово ліквідувати перевагу російської артилерії. Якщо вони продовжать знищувати тактичні командні центри РФ, це вплине на здатність окупантів проводити більш масштабні кампанії в майбутньому», — сказав Райан.

Варто зазначити, що знищення багатьох російських складів боєприпасів за лінією фронту, схоже, вже впливає на ситуацію з постачанням військ РФ в Україні. Наприклад, військові чати країни-агресора рясніють оцінками, що російській армії загрожує серйозна логістична криза.

Особливо це актуально на Херсонщині після того, як окупантам довелося закрити Антонівський міст через українські обстріли.

«На наступному етапі своєї кампанії росіяни зіштовхнуться із ситуацією, коли у них буде менше артилерійських боєприпасів, ще гірший бойовий дух і, можливо, більше атак з боку української авіації» , — підсумував екс-генерал.