Українці можуть подати заявку на програму медевакуації: подробиці

Українці або ті, хто отримав травми внаслідок війни, можуть подати заявку на програму медевакуації.

Українці можуть подати заявку на програму медевакуації
Українці можуть подати заявку на програму медевакуації

Для того, щоб подати попередню заявку на програму медичної евакуації, на сайті Міністерства охорони здоров’я України в розділі «Опитування» потрібно заповнити відповідну анкету та чекати на зворотний зв'язок.

«Кожен випадок евакуації розглядається спеціалістами окремо. Підготовка пацієнта зазвичай триває від 3−4 днів до 2 тижнів, МОЗ забезпечує комунікацію з клініками та міжнародними партнерами. Транспортування та лікування українських громадян у рамках програми медевакуації фінансується міжнародними організаціями, а також країнами, що приймають українців», — йдеться у повідомленні.

У МОЗ зазначають, що громадяни України, які перетнули кордон після 24.02.2022 року в пошуку прихистку від війни та отримали у цих країнах статус біженців/тимчасового захисту, мають право на безоплатну медичну допомогу на рівні з громадянами цієї країни. За посиланням можна дізнатися більш детально про медичну допомогу в окремих країнах.

«Якщо ж пацієнт лікується в Україні, то видатки на лікування фінансує Національна служба здоров'я України в межах Програми медичних гарантій. Загалом завдяки міжнародній підтримці та взаємодії з партнерами МОЗ вдалося евакуювати вже понад 1 200 українців», — додають у міністерстві.