Спартц закликала призупинити зернову угоду: що сталося

Конгресвумен США Вікторія Спартц звернулася до генсека ООН і закликала призупинити «зернову угоду», адже вона не має належних механізмів виконання, а Україна потребує кращих заходів безпеки;

Конгресвумен США Вікторія Спартц
Конгресвумен США Вікторія Спартц

Спартц назвала «зернову угоду» — провалом ООН.

«Зернова угода», яка не має належних механізмів виконання, може дуже дорого коштувати Україні. Як вам добре відомо, через кілька годин після підписання цієї угоди Росія вдарила крилатими ракетами по українському порту Одеса. Це ще раз підтверджує, що Росії не можна довіряти, і вона фактично заперечує цю угоду", — йдеться у листі Спартц до Гутерреша.

За словами конгресвумен, Росія отримала таке значне зняття санкцій щодо експорту зерна та добрив, що збільшує здатність Росії шантажувати Європу поставками газу.

«Цю угоду слід призупинити, поки не будуть забезпечені кращі заходи безпеки для України. Я закликаю вас розгорнути кораблі ООН у Чорному морі, забезпечувати гуманітарні коридори», — написала Спартц.

Інакше Україна, за її словами, опиниться під високим ризиком, спричиненим цією домовленістю, оскільки порти бомбардуються та руйнуються після відходу кораблів.

Конгресвумен також зазначила, що закликає колег із Конгресу припинити будь-яке значне фінансування Організації Об’єднаних Націй, доки не побачать реальних зусиль та результатів ООН для «стабілізації поточного міжнародного безладу».