У повітряну зону Тайваню ввійшли бойові літаки Китаю

У понеділок, 1 серпня, чотири бойові літаки ВПС Китаю були помічені в розпізнавальній зоні ППО Тайваню. Повідомлення про це з’явилося на офіційній сторінці Міністерства оборони Тайваню у Твіттері.

У повітряну зону Тайваню ввійшли бойові літаки Китаю

Відомо, що це були чотири винищувачі J-16 ВПС Народно-визвольної армії КНР. Вони здійснили обліт акваторії на південний захід від острова.

Тайванські військові у відповідь такі дії поширювали радіопопередження і розгорнули зенітні ракетні комплекси.

В останні кілька днів ситуація з незалежністю Тайваню, яку не визнає Китай, загострилася через наміри речниці Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі відвідати острів (як відомо, офіційний Вашингтон підтримує Тайвань у цьому конфлікті).

Пекін на це відреагував дуже жорстко. У ЗМІ обговорювалося навіть те, що китайці готуються збити літак, на борту якого перебувала конгресвумен.

Офіційно таких погроз не звучало, але напередодні початку азіатського турне речниці Китай розпочав у районі острова масштабні військові навчання.

У неділю, 31 серпня, Китай здійснив масовий пуск ракет у бік Тайваню. У відповідь Тайвань розгорнув систему ППО у цивільному аеропорту.

У понеділок, 1 серпня, МЗС Китаю знову повторило, що візит Пелосі на Тайвань призведе до «серйозних наслідків», Китай «неодмінно вживе рішучих заходів» для захисту суверенітету та територіальної цілісності.

Тим часом журналістка державного телебачення Тайваню на своїй сторінці у Twitter із посиланням на свої джерела повідомила, що речниця нижньої палати Конгресу США Ненсі Пелосі прибуде до столиці Тайваню 2 серпня. Одночасно китайське державне ЗМІ Global Times повідомило, що літак, на борту якого знаходиться Пелосі, може спробувати здійснити посадку на Тайвані під приводом технічної несправності або необхідності дозаправки.