Візит Пелосі на Тайвань: експерт розповів чи чекати Третю світову війну

Загострення між США та Китаєм навряд чи це переросте в Третю чи Четверту світову війну.

Політолог Валентин Гладких
Політолог Валентин Гладких

Про це під час ефіру розповів політолог Валентин Гладких.

«Якщо Китай та США вступлять у війну, це будуть глобальні наслідки, що може призвести до припинення людської цивілізації. Якщо будуть виникати нові точки напруги, які будуть потребувати уваги та втручання з боку світового співтовариства, зокрема, США, то це буде тягнути за собою, як уваги, так і ресурсної бази. Проте навряд чи це переросте в Третю чи Четверту світову війну. Люди примітивно думають, що війни відбуваються тільки завдяки зброї. Є купа інших інструментів, завдяки яким одні держави нав’язують свою волю іншим державам. До речі, багато хто з дослідників вважає, що Третя світова вже була. Вона закінчилася розпадом соціалістичного табору, після 1991 року. Вона відбувалася за іншими інструментами ніж Перша чи Друга світова війна», — каже експерт.

За його словами, агресивна політика Китая — це прояв їх сили та бажання зміцнитися та переглянути на свою користь розподіл світу.

«Сили, які зацікавлені у збереженні наявної ієрархії та є її архітекторами, є значно сильнішими, ніж ті сили, які зацікавлені цю ієрархію зруйнувати. Що стосується підтримки України, то якби не розверталися події в інших країнах світу, все одно Україна буде отримувати необхідну зброю. Нагадаю, що США брали величезну участь у часи Другої світової, при цьому вони надавали зброю радянському союзу у боротьбі над фашизмом. Не думаю, що зараз щось зміниться. З початком нового фінансового року — в жовтні, ми побачимо допомогу від США в повному обсязі», — резюмує експерт.