Пелосі збирається відвідати Тайвань, незважаючи на попередження Китаю

Очікується, що спікер Палати представників США Ненсі Пелосі відвідає Тайвань у рамках свого туру по Азії, за словами високопоставленого урядовця Тайваню та офіційного представника США, незважаючи на попередження чиновників адміністрації Байдена, які стурбовані реакцією Китаю на такий високопоставлений візит.

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі
Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі

Зупинка — перша для спікера Палати представників США за 25 років — наразі не входить до публічного маршруту Пелосі та відбувається в той час, коли американо-китайські відносини вже перебувають на низькому рівні.
Тайванський чиновник додав, що очікується, що вона залишиться на Тайвані на ніч. Коли саме Пелосі приземлиться в Тайбеї, невідомо.

Американський чиновник додав, що представники Міністерства оборони цілодобово працюють над моніторингом будь-яких переміщень китайців у регіоні та розробляють план її безпеки.
Під час чергового брифінгу в міністерстві закордонних справ у понеділок Китай застеріг від «кричущого політичного впливу» запланованого візиту Пелосі на самоврядний острів, який Китай вважає частиною своєї території, і повторив, що його військові «не будуть сидіти склавши руки», якщо Пекін відчуває, що його «суверенітет і територіальна цілісність» знаходяться під загрозою.

«Ми хотіли б ще раз сказати США, що Китай стоїть осторонь, а Народно-визвольна армія Китаю ніколи не сидітиме склавши руки. Китай вживатиме рішучих відповідей і рішучих контрзаходів, щоб захистити свій суверенітет і територіальну цілісність», — сказав журналістам речник МЗС Чжао Ліцзянь, коли його запитали про наслідки того, що Пелосі очолила делегацію Конгресу в Тайбеї.

Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі раніше в понеділок заявив, що адміністрація Байдена підтримає Пелосі під час поїздки на Тайвань.

Відповідаючи на запитання, чи готові США до конфлікту з Китаєм через візит, Кірбі сказав, що «немає змін у нашій політиці. Жодних змін у нашій зосередженості на спробі зберегти вільний, безпечний і відкритий Індо-Тихий океан».
Питання Тайваню залишається одним із найбільш дискусійних.


Джерело: CNN