Байден оголосив про ліквідацію в Афганістані ватажка «Аль-Каїди»

Президент США Джо Байден у ході свого звернення до співвітчизників повідомив про контртерористичну операцію в Афганістані, в результаті якої було вбито ватажка «Аль-Каїди» (заборонена в РФ терористична організація) Айман аз-Завахірі.

«Він залишив за собою слід убивств та насильства щодо американських громадян, американських військовослужбовців, американських дипломатів та американських інтересів», — заявив Байден.

«Тепер правосуддя відбулося і цього лідера терористів більше немає», — підтвердив президент США.

Американський лідер додав, що ніхто із членів родини Завахірі не постраждав, а також не було жертв серед цивільного населення.

Він також зазначив, що США не допустять повторного перетворення Афганістану на притулок для терористів.

«Коли я завершив нашу військову місію в Афганістані майже рік тому, я прийняв рішення, що після 20 років війни США більше не потрібні тисячі солдатів на землі Афганістану, щоб захистити американців від терористів, які прагнуть завдати нам шкоди. І я обіцяв американському народу, що ми продовжимо проводити ефективні контртерористичні операції в Афганістані та за його межами. Ми саме це зробили», — заявив Байден.

Як повідомив американський лідер, після «ретельного розгляду чітких та переконливих доказів» місцезнаходження Завахірі він санкціонував «точний удар», внаслідок якого ватажка терористів було знищено.

Представник американської адміністрації заявив журналістам на умовах анонімності, що Завахірі було знищено 30 липня о 21:48 за східним часом США (14:48 за Москвою) на конспіративній квартирі в Кабулі, по якій було завдано удару двома ракетами Hellfire.

При цьому, як зазначив чиновник, на території Кабулу не було жодного військового американського військовослужбовця.

Він заявив, що, за наявною у США інформацією, високопосадовці руху «Талібан» (Рух «Талібан» визнано відповідно до законодавства РФ терористичним і заборонено в Росії) знали про присутність Завахірі в цьому районі, що є «явним порушенням угоди, досягнутої у Досі».

Вашингтон заздалегідь не попереджав офіційних осіб руху «Талібан» про завдання ракетного удару, зазначив представник Білого дому.

За його словами, президент США Джо Байден був поінформований про підготовку операції, вивчав розвіддані, і «недвозначно закликав зробити кроки, щоб мінімізувати ризик будь-яких жертв серед цивільного населення». Його також повідомили про результати.

Завахірі виступав як особистий лікар лідера Аль-Кайди (заборонена в РФ терористична організація) Усами бен Ладена. Після ліквідації США бен Ладена у 2011 році очолив «Аль-Каїду».

Завахірі народився Єгипті. 1974 року закінчив медичний факультет Каїрського університету. У 70-ті роки він став одним із лідерів єгипетського екстремістського угруповання, яке об'єдналося з «Аль-Каїдою» наприкінці 1990-х років. У Єгипті Завахірі заочно засуджений до страти.

Держдепартамент США раніше пропонував винагороду в розмірі до 25 мільйонів доларів за інформацію, яка сприятиме затриманню Завахірі.