Зеленський провів переговори із генсеком НАТО: чи буде зброя для України

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Вони обговорили постачання зброї для України та надання допомоги для розмінування території.

Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський

У ході переговорів генсек Альянсу висловив співчуття у зв'язку з убивством російськими силами українських військовополонених в Оленівці. Зеленський доповів Столтенбергу про ситуацію на фронті й заявив про необхідність якнайшвидше отримати від країн НАТО більшу кількість важкого озброєння для відбиття атак із боку РФ і переходу до контрнаступу.

Також президент заявив керівнику організації, що Україні незабаром необхідно отримати нелетальну військову допомогу, яку затвердили в межах пакету на Мадридському саміті НАТО. Зеленський зазначив, що Альянс має повністю профінансувати цей проєкт.

Ще однією темою обговорення сторін стала допомога НАТО в розмінуванні території України — Зеленський висловив сподівання на прискорення постачання обладнання, необхідного для проведення цих робіт.

Столтенберг схвалив укладання угоди про розблокування експорту зерна з України через порти й відправлення з Одеси першого судна із зерном. Зеленський запросив генсека НАТО взяти участь у саміті Кримської платформи, який відбудеться цього року 23 серпня в онлайн форматі.