Тортури над бійцем ЗСУ: Bellingcat ідентифікували вбивцю (ФОТО)

Журнлісти Bellingcat та The Insider ідентифікували росіянина, який катував полоненого українця.

Bellingcat ідентифікували вбивцю полоненого українця
Bellingcat ідентифікували вбивцю полоненого українця

На відео катування і страти українського військовополоненого, яке з'явилося 28 липня в російських і потім у міжнародних пабликах, головним катом був тувинець Очур-Суге Монгуш. Розслідувальна група Bellingcat та російське видання The Insider стверджують, що встановили його з максимально високою достовірністю.

Bellingcat вдалося встановити, що зняті на відео знущання з військовополонених відбувалися на території санаторію «Привілля» в Луганській області і що в тортурах брали участь бойовики з батальйону «Ахмат».

У публікації докладно викладається, як розслідувачі виявляли Монгуша за його присутністю на інших відео з України (зокрема знятих професійними російськими пропагандистами) та слідами, які він залишив у соціальних мережах. Вони змогли встановити номер його телефону і зв'язалися з ним безпосередньо.

За словами авторів публікації, Монгуш намагався заперечувати свою причетність до конкретного відео та до участі у бойових діях, проте при цьому «плутався у свідченнях».

Розслідувачі пишуть, що до розмови з Монгушем вони точно встановили, що людина на відео з батальйоном «Ахмат», яке було зроблено пропагандистами RT на заводі «Азот» — та сама, що фігурує на відео з тортурами, і що дуже схожа на цього катувальника людина на прізвище Монгуш воювала в «Ахматі». Під час телефонної розмови Монгуш заперечував, що брав участь у тортурах, але проговорився, що чоловік у капелюсі на відео з території заводу «Азот» — це справді він.