Чи зможе рф збивати ракети ATACMS

Військовий експерт Олег Жданов розповів про ракети типу ATACMS з дальністю ураження цілей до 300 кілометрів для реактивних систем HIMARS, на які зараз чекає Україна від США.

Чи зможе рф збивати ракети ATACMS

Детальніше він на них зупинився, відповідаючи на питання, чи зможе Росія збивати такі ракети.

«Ракета типу ATACMS така ж приблизно, як балістична ракета для комплексу „Іскандер“. Або як „Точка-У“. І дальність її польоту за рахунок характеристик — 300 кілометрів. Так, це оперативно-тактична ракета, вона буде летіти виключно по балістичній траєкторії. Вона має коригування на різних ділянках кривої траєкторії — на початковому і на кінцевому, тому вона належить до високоточної зброї», — зазначив Жданов.

За словами експерта, ракети такого типу точно намагатимуться збити протиракетними комплексами, але не ППО.

«ППО може, але в обмеженому режимі, точно так само, як ми балістичні ракети від „Іскандера“ — можемо збивати, але дуже мало. На сьогоднішній день досвіду бойового застосування ракет типу ATACMS проти систем протиракетної оборони Російської Федерації немає. При цьому є комплекси ПРО в Росії. Я не чув про те, що в Росії система ПРО побудована на основі того чи цього. Я знаю, що ЗРК С-300 у них в основі, але він обмежено може працювати, як протиракетний. С-400 вони створювали, як протиракетний, але він в обмеженій кількості випущений в Російській Федерації», — розповів він.

«Тому буде дуже цікаво подивитися на можливості, і тоді ми будемо розуміти, і Захід буде розуміти, наскільки ефективна система протиракетної оборони Російської Федерації. Подивимося, як це буде насправді, в реаліях нашого часу», — додав Жданов.