Журналіст розповів, що насправді відбувається на Донбасі

На Донбасі дуже складна гуманітарна ситуація. Люди потребують елементарних речей — води та харчів, про безпеку не може бути мови.

Блогер- журналіст Орест Зуб
Блогер- журналіст Орест Зуб

Про це під час ефіру заявив блогер- журналіст Орест Зуб.

«Ми разом з представником хорватської ГО „Добро Добрим“ Хрвоє Цвіяновіч, організація якого відправляє гуманітарну допомогу в Україну, супроводжували вантаж. Він мав потрапити до місцевих інтернатів та притулків та забезпечити їх потреби. Ми відвідали 9 різних локацій. Зокрема, були у Львівській, Вінницькій, Черкаській та Дніпропетровській області. Коли ця частина місії була виконана ми поїхали далі на Схід — Сумщину, Харків, Донбас, щоб розвідати ситуацію в полях і побачити, хто насправді потребує найбільше допомоги», — каже О. Зуб.

За його словами, зараз на Сумщині люди приходять до тями після деокупації після російського вторгнення.

«Міста відновлюються. В Охтирку та Тростянець повертається населення, бізнес підіймається з колін. Основна проблема — підготовка до опалювального сезону. Наприклад, в Охтирці знищена місцева ТЕЦ та під ризиком є опалювання житла для 20 тисяч осіб. Крім того ми провели три ночі в Харкові. Це місто безперервно перебуває під атаками ворога. Мова йде про реальні щоденні обстріли. В місті залишається близько 300 тисяч людей, які змушені жити під обстрілами. На Сході міста піддаються щоденним атакам і це вже стало абсолютно звичним для більшості людей. Про це не можна забувати. Фінальною частиною поїздки на Схід був візит на Донбас. Вдалося доїхати до Краматорська», — зазначає журналіст.

Блогер наголошує, що на Донбасі дуже складна гуманітарна ситуація.

«Багато людей закликають виїжджати. Дехто не хоче. При тому що в містах, де мешкає 60 тисяч людей, громадяни залишилися без центрального водопостачання. Також у людей немає харчів та коштів. Якщо хтось має можливість безпечно поїхати на Донбас, то можна привести туди гроші, та дати людям, яких ви знаєте. Це запускає місцеву економіку. Зараз населення бере там в борг харчі в магазинах», — резюмує блогер- журналіст.

Читайте також