Експерт розповів, про кулуарні домовленості США і Китаю щодо України

Китаю все одно, хто страждає та хто з ким воює, у нього є власні пріоритетні інтереси. Проте в кулуарах є домовленості США і КНР щодо України.

Експерт розповів, про кулуарні домовленості США і Китаю щодо України

Про це під час ефіру на i-ua.tv розповів політолог — міжнародник Володимир Воля.

«Офіційно проголошений нейтралітет Китаю може виглядати зрадою для нас чи для рф. Але Китай не відмовиться від політичної рівновіддаленості. Основа китайського впливу — економічні зв’язки та могутність. В кулуарах залишилися домовленості США і КНР щодо України. Китайці в черговий раз сказали, що вони не збираються підтримувати росію у війні проти України, проте залишилися на своїх позиціях відносно торгівлі з рф. В публічному просторі Китай не засуджує росію за війну в Україні, звинувачує в цій війні НАТО. Але в практичній площині китайські компанії згортають співробітництво з рф», — каже В. Воля.

За його словами, президент В. Зеленський зробив помилку, коли попросив Китай вплинув на росію.

«Хоча шанс на розмову між лідерами є. Питання в тому, чого хоче українська сторона від китайської сторони. Проте в Пекіні зараз роблять висновки, чи варто розмовляти з Україною та чи матиме вона певний сенс. Якщо Україна дотримається певної політики Китаю, то це буде позитивний сигнал. Проте Зеленський заявив, що хотів би, щоб Китай вплинув на росію. Це помилковий підхід. Сама така заява гарантує, що такої розмови не буде», — каже В. Воля.

Він зазначає, що проблема української дипломатії полягає не лише в Зеленському.

«Загалом українська експерта спільнота, політична еліта та суспільство, живуть хибними уявленнями про зовнішню та міжнародну політику. Ми живемо в ілюзіях, що у світе є начальник, до якого звернемося і він все вирішить. Проте у міжнародних відносинах немає жодного начальника над ким -небудь. Міжнародна політика це взаємодія суверенних держав. Тому з китайцями краще розмовляти без публічних звернень. Багато в чому китайська політика не є публічною», — резюмує експерт.