Українських військових триматимуть під вартою за непокору та дезертирство

Верховна Рада підтримала законопроєкт, який посилює запобіжний захід для українських військовослужбовців, звинувачених у непокорі, опорі начальнику та недбалому ставленні до військової служби.

Українських військових триматимуть під вартою за непокору та дезертирство

Верховна Рада України сьогодні, 16 серпня, підтримала загалом законопроєкт 7431, який посилює запобіжний захід для українських військовослужбовців, які вчинили воєнні злочини в період дії воєнного стану.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

За законодавчу ініціативу проголосували 282 парламентарі.

Суть законопроєкту полягає в тому, що наразі українські військові, які звинувачують у скоєнні воєнних злочинів, не зможуть вийти під заставу до вироку суду. З моменту свого арешту їх утримуватимуть під вартою.

Кого торкнеться законопроєкт 7431?

У пояснювальній записці законопроєкту йдеться, що ініціатива стосуватиметься тих військовослужбовців, кого підозрюють або звинувачують у скоєнні злочинів за такими статтями Кримінального кодексу України:

непокора (стаття 402);

невиконання наказу (стаття 403);

опір начальнику чи примус його до порушення службових обов'язків (стаття 404);

загроза чи насильство щодо начальника (стаття 405);

порушення статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підпорядкованості (стаття 406);

самовільне залишення військової частини чи місця служби (стаття 407);

дезертирство (стаття 408);

викрадення, присвоєння, вимагання військовослужбовцям зброї, бойових припасів, вибухових чи інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем (стаття 410);

порушення правил несення бойового чергування (стаття 420);

порушення статутних правил внутрішньої служби (стаття 421);

розголошення відомостей військового характеру, що становлять державну таємницю, або втрата документів або матеріалів, що містять такі відомості (стаття 422);

недбале ставлення до військової служби (стаття 425);

здавання або залишення ворогові засобів ведення війни (стаття 427);

злочинні дії військовослужбовця, який перебуває в полоні (стаття 431);

мародерство (стаття 432);

насильство над мирними мешканцями в районі воєнних дій (стаття 433).

Як розповів Железняк, додатково нардепи ухвалили правку до законопроєкту, який цей список доповнив громадянами України, яких підозрюють у коригуванні ворожого вогню. Наразі суди також не можуть випускати їх під заставу.