Названі головні прорахунки фсб перед вторгненням в Україну

російські спецслужби, на чолі з фсб, провалили свої завдання в Україні через прорахунки з аналізом ситуації перед повномасштабним вторгненням військ рф.

Названі головні прорахунки фсб перед вторгненням в Україну

Про це стало відомо ЗМІ завдяки набору конфіденційних матеріалів, включаючи перехоплені комунікації за участю оперативників російської розвідки, а також детальні інтерв’ю з українськими, американськими та європейськими посадовцями.

По-перше, департамент оперативної інформації фсб, який протягом багатьох років стежив за ситуацією в Україні, так і не зміг зрозуміти, наскільки запекло Україна чинитиме опір та не міг передати таку незручну інформацію президенту росії володимиру путіну.

«Цей департамент запевняв офіційних осіб у москві, що уряд України швидко впаде, і вони зможуть швидко встановити маріонетковий режим в країні», — йдеться в матеріалі.

Також офіцери фсб були настільки впевнені, що швидко захоплять владу в Києві, що останні дні перед вторгненням витрачали на те, щоб облаштувати своє житло в українській столиці.

По-третє, перед повномасштабним вторгненням кремль навіть розширив штат так званого «українського» департаменту фсб.

«Чисельність департаменту зросла з приблизно 30 офіцерів у 2019 році до 160 напередодні вторгнення в Україну», — йдеться у матеріалі.

За даними журналістів, фсб тісно співпрацювала з відомими колабораціоністами та створила щонайменше два проросійські уряди, які б замінили представників української влади після встановлення контролю над Києвом.

«Серед головних союзників фсб були колишній президент України Віктор Янукович, який втік до росії в 2014 році, і олігарх Віктор Медведчук, який став одним із лідерів головної проросійської партії України після встановлення близьких стосунків з путіним. Янукович був у центрі групи, яка зібралася в білорусі на початку березня, ймовірно, щоб повернути владу. Друга група, до якої входили колишні члени партії Януковича, зібралася на території на півдні України, яку на початку війни захопили російські війська», — йдеться у матеріалі.

Зазначається, що незважаючи на неодноразові невдачі, керівники фсб рф все ще залишаються на своїх посадах, а відомство перегрупували, направивши офіцерів на тримісячну ротацію в регіони, тимчасово окуповані російськими військами.

Рекомендовані публікації