Столтенберг: НАТО підтримуватиме Україну стільки, скільки треба буде

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що президент Росії Володимир Путін прорахувався у своїх планах захоплення України за кілька днів. Українці дали відсіч і західні партнери підтримуватимуть їх аж до перемоги, повідомляє ZDF.

Столтенберг: НАТО підтримуватиме Україну стільки, скільки треба буде
Столтенберг: НАТО підтримуватиме Україну стільки, скільки треба буде

Він заперечив «втому від війни» країн Заходу і вкотре наголосив, що допомога Україні не буде припинятися.

«Ми бачимо безпрецедентну підтримку з боку європейських союзників по НАТО, Німеччини, Канади, Сполучених Штатів і багатьох інших країн світу. Я брав участь у „Кримській платформі“ президента Зеленського — і меседж, який там надіслали всі присутні лідери, був чітким: ми стоїмо за Україною і будемо її підтримувати, доки це буде потрібно. Про це повідомляють союзники по НАТО», — запевнив Столтенберг.

Він визнав, що це буде нелегко, але він продовжить працювати з іншими лідерами Альянсу в Європі та Північній Америці, щоб Україна і надалі отримувала підтримку:

«Буквально кілька днів тому США оголосили про виділення понад 800 мільйонів доларів додаткової військової допомоги. Я також очікую, що європейські союзники досягнуть тут подальшого прогресу».

Він наголосив, що ані сувора зима, ані газовий шантаж Росії не вплинуть на підтримку Західним світом України. Тому що бездіяльність зробить світ ще небезпечнішим і свідчитиме про те, що агресивні та військові дії будуть винагороджені:

«Наближається зима — і вона буде важкою. Ми заплатимо ціну за нашу підтримку України як наслідок санкцій і, звичайно, того факту, що Росія використовує енергію як зброю. Але ми повинні розуміти, що альтернативи нашій підтримці немає.

Ця підтримка є результатом жорстокої загарбницької війни президента Путіна проти суверенної, незалежної держави в Європі — України. Ми також повинні чітко розуміти: ціна, яку ми заплатили б, якби ми не підтримували Україну, а Росія перемогла, була б набагато вищою. Тому ми повинні продовжувати підтримувати Україну", — пояснив Столтенберг.

Він вкотре запевнив, що Північноатлантичний альянс буде підтримувати Україну до прийнятного для неї завершення війни:

«Президент Путін сильно прорахувався. Він думав, що виграє в Україні за кілька днів. Зараз ми вже пів року на війні. Росія зазнала великих втрат — Україна змогла дати відсіч і повернути території на півночі навколо Києва та на сході навколо Харкова, а також зупинити наступ на Донбасі. Але війни непередбачувані за своєю природою. Наше завдання — максимально збільшити ймовірність прийнятного з точки зору України результату війни. Найбільше, що ми можемо зробити, це надати військову, фінансову, гуманітарну та економічну підтримку Україні», — заявив генеральний секретар НАТО.

Він нагадав, що НАТО має дві ролі: підтримувати Україну як близького партнера і не допустити ескалації війни.

«Ми робимо це, надсилаючи чітке повідомлення Росії. Наша стаття 5, зобов'язання щодо колективної оборони, є незаперечною. Напад на союзника призведе до відповіді всього Альянсу», — пояснив Столтенберг.


Джерело: ZDF