За теракт в Чаплиному рф буде відповідати у міжнародному суді — експерт

24 серпня окупанти завдали ракетного удару по залізничній станції Чаплино на Дніпропетровщині. Наразі пошукові роботи вже завершено, в результаті обстрілу житлового сектора і залізничної станції загинули 25 людей, серед них — діти.

За теракт в Чаплиному рф буде відповідати у міжнародному суді - експерт
За теракт в Чаплиному рф буде відповідати у міжнародному суді - експерт

Звірство скоєне росіянами на Дніпропетровщині вже прокоментував державний секретар США Ентоні Блінкен. Про це він написав у Twitter.

«Ракетний удар Росії по вокзалу, повному мирних жителів в Україні, відповідає зразку звірств. Ми продовжимо разом із партнерами з усього світу підтримувати Україну та добиватися відповідальності російських офіційних осіб», — йдеться в повідомленні.

Росія вчинила черговий військовий злочин.

«Безумовно те, що відбулося є черговий злочин рф, порушення женевської конвенції. Напади на цивільне населення суворо заборонено. Акт терору є конкретним воєнним злочином, які порушує методи війни», — експерт з міжнародного права Володимир Пилипенко.

Скільки, ще має вчинити злочинів Росія аби її визнали державою-спонсором тероризму?

«Річ у тім, що у міжнародному праві немає єдиного визначення, що таке „тероризм“. ООН найчастіше визначає його як „злочинні акти, розраховані на створення обстановки терору“. Сполучені Штати Америки натомість використовують термін „держава-спонсор тероризму“. І йдеться тут про держави, які неодноразово надавали підтримку актам міжнародного тероризму. Визнання якоїсь держави терористичною — це один із найпотужніших та наймасштабніших інструментів у арсеналі США. І раніше він застосовувався лиш у крайньому разі і тільки до держав-ізгоїв, які були мало залучені у світову економіку.» , — каже експерт.

Утім, за словами експерта з міжнародного права, нині куди ефективніше буде притягнути рф до відповідальності у міжнародному суді. Саме визнавання державою-спонсором тероризму не дасть цього зробити.

«Усі злочини, які скоює рф треба фіксувати. Ми повинні тут більше звертати увагу на такі акти терору і закликати світ на створення міжнародного суду для росії. Влада росії, путін, його армія вони є злочинцями і вони мають за це відповідати і не тільки санкціями», — наголошує Володимир Пилипенко.

Експерт каже, Україні разом з країнами Європи та США варто якомога скоріше створити трибунал, який дасть юридичну оцінку злочинам рф та геноциду українського народу. Злочин рф повинні бути покаранні юридично, а не лише політично.

«Створення спеціального механізму винних до відповідальності. На прикладу, Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії, це дійсно буде значно ефективніше, ніж просто визнання росію спонсором тероризму. Увесь цивілізований світ і так знає, що вони злочинці, наша влада має зробити все, аби ці злочинці відповідати за це у міжнародному суді», — підсумував Володимир Пилипенко.