Експерт розповів, що не так з законом про колаборантів

Дуже важливим є ще застосування цього закону. Адже зараз немає чітких положень, що дозволяє двояке тлумачення.

Експерт розповів, що не так з законом про колаборантів

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив полковник юстиції запасу, ветеран прокуратури України, адвокат Анатолій Маркевич.

«Розмова про цей закон йшла ще з 2015 року, коли було захоплено частину Донецької та Луганської області. Тут важливо було з самого початку не перейти певну межу. Ми всі пам’ятаємо, як після Другої світової війни, на території західних областей сталінський режим складав списки тих, хто перебував під окупацією. Людей, які були проти радянського режиму, та яких підозрювали у співробітництві з німецькою владою, вивозили за межі проживання, за Урал та інші території. Ми не можемо так робити. В нас ситуація значно складніше, адже люди, які опинилися під окупацією є громадянами України. Люди на окупованих територіях мають пристосовуватися до тих умов. Але люди, які співпрацюють з окупаційною владою, мають нести за це відповідальність. Тому в березні 2022 году в Кримінальний кодекс України була введена нова стаття про колаборацію. Це попередження для тих, хто бажає співпрацювати з окупантами», — каже А. Маркевич.

За його словами, дуже важливе ще застосування цього закону. Адже зараз немає чітких положень, що дозволяє двояке тлумачення. Щомісяця за цією статтею реєструється до 150 кримінальних проваджень. Це дуже велика кількість.

«Тобто при вільному тлумаченні цієї статті у правоохоронців виникає спокуса притягнути до відповідальності всіх людей, які опинилися в окупації, і роблять щось для того, щоб вижити. Наприклад, працюють в лікарні, магазинах, в комунальній сфері, відкрили ФОП, сплачують податки, адже їх зусилля сконцентровані на тому, щоб вижити. Тому є перегиби застосування цього нового закону на практиці. Також негативна сторона закону, яка шкідлива тим, що окупанти можуть витлумачити це, як згадку сталінських часів. Тобто що Україна застосувала сталінський режим до колоборантів. Ми, навпаки, маємо підтримувати дух людей, які тимчасово проживають на окупованій території. Тому закон про колобарантів, як палки на двох кінцях», — резюмує А. Маркевич.