Військові кораблі США пройшли через Тайванську протоку вперше після візиту Пелосі

Два військових кораблі ВМС США пройшли через міжнародні води в Тайванській протоці в неділю, перша подібна операція після візиту на Тайвань спікера Палати представників США Ненсі Пелосі, що розлютило Китай, який вважає острів своєю територією.

Військово-морські сили США, підтверджуючи повідомлення Reuters, заявили, що крейсери Chancellorsville і Antietam виконують поточну операцію. Такі операції зазвичай тривають від восьми до 12 годин і проходять під пильним наглядом китайських військових.

Останніми роками військові кораблі США, а іноді кораблі союзних держав, таких як Британія та Канада, регулярно проходили через протоку, викликаючи гнів Китаю, який претендує на Тайвань, незважаючи на заперечення його демократично обраного уряду.

Поїздка Пелосі до Тайваню на початку серпня викликала обурення Китаю, який розцінив це як спробу США втрутитися в його внутрішні справи. Згодом Китай розпочав військові навчання поблизу острова, які з тих пір тривають.

«Ці (американські) кораблі пройшли через коридор у протоці, який знаходиться за межами територіального моря будь-якої прибережної держави», — повідомили у ВМС США.

Операція демонструє прихильність Сполучених Штатів до вільного та відкритого Індо-Тихого океану, і американські військові літають, плавають і діють усюди, де це дозволяє міжнародне право, заявили у ВМС.

Командування китайських військ на Східному театрі повідомило, що стежить за кораблями та попереджає їх.

«Війська на театрі бойових дій залишаються у стані підвищеної бойової готовності та готові запобігти будь-якій провокації в будь-який час», — йдеться у повідомленні.

Міністерство оборони Тайваню заявило, що кораблі пливли в південному напрямку і що його сили спостерігали, але «ситуація була нормальною».

Вузька Тайванська протока була частим джерелом військової напруженості з тих пір, як уряд Китайської Республіки, що зазнав поразки, втік на Тайвань у 1949 році після поразки у громадянській війні з комуністами, які створили Китайську Народну Республіку.

Приблизно через тиждень після візиту Пелосі на Тайвань прибула група з п’яти інших законодавців США, а китайські військові у відповідь провели нові навчання поблизу острова.

Сенатор Марша Блекберн, законодавець США в комітетах Сенату з питань торгівлі та збройних сил, прибула на Тайвань у четвер під час третього візиту високопоставленої особи США цього місяця, ігноруючи тиск з боку Китаю щодо припинення поїздок.

Адміністрація президента США Джо Байдена намагалася не допустити переростання напруженості між Вашингтоном і Пекіном у конфлікт, повторюючи, що візити Конгресу є звичайною справою.

Сполучені Штати не мають офіційних дипломатичних відносин з Тайванем, але за законом зобов’язані забезпечити острів засобами для самооборони.

Китай ніколи не виключав застосування сили, щоб поставити Тайвань під свій контроль.

Тайвань стверджує, що Китайська Народна Республіка ніколи не правила островом і тому не має на нього претензій, і що лише 23 мільйони жителів Тайваню можуть вирішувати своє майбутнє.


Джерело: cnbc