Міністри ЄС обговорять створення військової тренувальної місії для українців

Міністри оборони та закордонних справ Європейського Союзу під час зустрічі у Празі цього тижня обговорять варіанти створення військової тренувальної місії ЄС для українських сил, повідомляє Reuters.

Міністри ЄС обговорять створення військової тренувальної місії для українців
Міністри ЄС обговорять створення військової тренувальної місії для українців

Поки що незрозуміло, де може базуватися навчальна програма ЄС і який мандат вона може мати, повідомили дипломати ЄС перед зустріччю міністрів оборони.

Глава ЄС із зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель наразі повідомив небагато деталей: така програма базуватиметься не в Україні, а в сусідніх країнах.

Декілька країн ЄС деякий час вже тренують українських військових, зазначає Reuters. Насамперед, йдеться про надання змоги працювати зі зброєю, яку західні країни постачають в Україну, щоб допомогти їй у боротьбі з вторгненням росії.

За даними агенції, на спільному засіданні з представниками ООН і НАТО міністри оборони також обговорять майбутнє припиненої навчальної місії ЄС у Малі та миротворчих сил ООН MINUSMA. Оскільки зростає занепокоєність щодо збільшення російської присутності у цій західноафриканській країні.