Взимку буде нова криза з українськими біженцями — політолог

Зима прискорить нову кризу з біженцями. Серед тих, хто найбільше буде покидати Україну — жителі Донецької, Луганської, Херсонської та Харківської області.

Взимку буде нова криза з українськими біженцями - політолог
Взимку буде нова криза з українськими біженцями - політолог

За словами політолога Ігора Черненка, в Україні зовсім скоро буде нова міграційна хвиля.

«Безумовно, ми отримаємо нову міграційну хвилю. Сьогодні багато людей не усвідомлюють особистих ризиків від відсутності опалення. Яскравий приклад Донеччина, де українська влада оголосила обов’язкову евакуацію. Із 200 тисяч потенційних осіб скористалися можливістю виїхати з регіону, де не буде опалювального сезону, всього близько 10 тисяч наших співвітчизників. Але, як каже народна мудрість, „готуй сани влітку“. Думаю, у зимовий період основний наголос буде здійснено на збільшення кількості внутрішніх переселенців. Це пов’язано як з економічними факторами, так і обмеженням виїзду закордон військовозобов’язаних громадян. Разом з тим, міграційний рух буде повністю залежати від подальшої інтенсивності військових дій та ураження критичної інфраструктури ворожими силами. Сьогодні опрацьовуються сценарії не лише виїзду людей в іншу область, або країну, а навіть масова міграція всередині одного населеного пункту. Для прикладу, цим питанням активно зайнялись в столиці», — каже український політолог та голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

За даними ООН, станом на кінець червня третина українців була змушена залишити домівки через війну — це найбільша міграційна криза у сучасному світі. Понад 7 мільйонів — це ті українці, які залишили домівки, але залишилися в Україні. Ще близько 5,5 мільйонів опинилися в Європі, із них 3,6 мільйона отримали тимчасовий захист в тій чи іншій європейській країні.