Бельгія виступила проти загальної заборони туристичних віз до ЄС для росіян

Про це заявила міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб перед неформальною зустріччю з європейськими колегами у Празі, на якій мають обговорювати ідею візових санкцій для росіян.

Бельгія виступила проти загальної заборони туристичних віз до ЄС для росіян
Бельгія виступила проти загальної заборони туристичних віз до ЄС для росіян

Вона зазначила, що Бельгія і так більше не може видавати росіянам туристичні візи, як раніше, у зв’язку з тим, що москва вислала третину дипломатичного персоналу посольства Бельгії, проте загалом країна не підтримує ідею невибіркових заходів.

«На нашу думку, важливо обирати ціллю заходів конкретних осіб — тих, які підтримують цю несправедливу війну, і тих, які намагаються обійти економічні санкції, застосовані ЄС.

Ми не хочемо створювати тотальної ізоляції населення рф. На нашу думку, важливо, щоб росіяни, які теж потерпають від цього диктаторського режиму, могли вільно висловлюватися, і щоб ми чули тут у Європі не тільки голос режиму у москві", — сказала Аджа Лябіб.

«Для Бельгії важливо, щоби була спільна узгоджена політика, щоб уникнути рішень, які призведуть до такого собі „візового шопінгу“ росіян у тих чи інших країнах ЄС», — додала вона.

Водночас Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва вимагають від Брюсселя вжити колективних заходів для посилення візової політики щодо громадян росії. Інакше вони вживуть заходів на національному рівні.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну до цих п'яти країн прибуло близько 700 тисяч росіян. Більшість із них — туристи, які використовують прикордонні держави як ворота для поїздок до західних країн ЄС на відпочинок.