рф прибирає докази воєнного злочину в Оленівці

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає, що Росія приховає сліди воєнного злочину в Оленівці й лише тоді допустить представників Організації Об’єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста у колонію, де 29 липня загинули полонені українські бійці.

рф прибирає докази воєнного злочину в Оленівці

«Особливих очікувань (роботи місії МКЧХ й ООН — ред.) немає, бо проходить час. Докази воєнного злочину рф прибирає.

У нас немає сумнівів, що там відбулося. За аналізом фото- і відеоматеріалів, які є в піблучному просторі, і українські військові експерти, і міжнародні дійшли приблизно одного висновку: це була заздалегідь запланована фактично публічна страта військовослужбовців України з «Азова».

Вибух був усередині будівлі, це не була ракета", — розповів він.

Обмудсмен наголосив, що попри заяви РФ, представники МКЧХ досі не отримали доступу до Оленівки. Така сама ситуація з допуском до полонених місії ООН.

«Напевно це станеться після того, як вони (росіяни — ред.) приберуть усі докази воєнного злочину», — припустив Лубінець.

Він констатував, що «Росія не виконує своїх зобов'язань», а саме: надавати доступ до місць тримання, показувати умови перебування полонених військових, надавати можливість листуватися з родичами хоча б раз на місяць, надавати адвокатів тощо.

За словами Лубінця, МКЧХ фіксує, що їх не допускають — «і все, реакції далі жодної».

На його думку, формат місій не працює з Росією в цій війні, що довів і візит експертів МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, який відбувся 2 вересня.