Угорщина погрожує заблокувати деякі санкції ЄС, якщо обмеження не знімуть із трьох російських олігархів

Угорщина погрожує заблокувати продовження санкцій ЄС, якщо російських олігархів Алішера Усманова, Петра Авена та Віктора Рашнікова не виключать з переліку санкцій.

Угорщина
Угорщина

Про це повідомляє європейська редакція «Радіо Свобода» з посиланням на джерела в дипломатичних колах.

Угорщина погрожує заблокувати відновлення деяких частин режиму санкцій Європейського Союзу проти росії, якщо трьох олігархів не буде вилучено зі списку, який вживає обмежувальних заходів проти понад 1000 осіб після вторгнення москви в Україну у 2022 році.

За словами кількох дипломатичних джерел, обізнаних у цьому питанні, які не мають права говорити офіційно, троє осіб, яких хоче виключити зі списку Угорщина, — це Алішер Усманов, Петро Авен і Віктор Рашников.

Список, який може бути оновлений лише одностайним голосуванням, наразі складається з 1217 фізичних і 108 юридичних осіб. Його розширювали протягом року, оскільки Брюссель посилював обмежувальні заходи щодо москви через її дії в Україні.

І Усманов, і Авен потрапили до списку наприкінці лютого. Усманова називають одним із «улюблених олігархів путіна». Санкції вже призвели до арешту яхти вартістю 600 мільйонів доларів — найбільшої у світі — пов’язаної з Усмановим, який безуспішно оскаржив заходи в Європейському суді. ЄС каже, що Авен «є одним із приблизно 50 багатих російських бізнесменів, які регулярно зустрічаються з володимиром путіним у кремлі. Він не діє незалежно від вимог президента».

Тим часом Рашникова було додано до списку в березні, і Брюссель описав його як «провідного російського олігарха, який є власником і головою ради директорів компанії Магнітогорського металургійного комбінату (ММК). ММК є одним із найбільших у росії платників податків».

Крім усунення тріо, Будапешт також просить звільнити гуманітарні організації від ведення бізнесу з деякими російськими банками, які зараз перебувають під санкціями.

Євросоюз планує продовжити санкції проти фізичних та юридичних осіб, які причетні до повномасштабного вторгнення рф, ще на пів року. Дія чинних санкцій спливає 15 вересня.

Рекомендовані публікації