У Генштабі розповіли про закінчення війни в Україні

Війна росії проти України, можливо, перетне календарні кордони поточного року.

головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний
головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та першого заступника голови Комітету ВР України з нацбезпеки, оборони та розвідки Михайла Забродського.

«Широкомасштабна війна, розв'язана рф проти України 24 лютого 2022 року, вже давно не укладається в поняття локального конфлікту середньої інтенсивності. Це стосується і просторових показників, і кількості залучених військових сил, і переконливого переліку засобів ураження та іншого високотехнологічного обладнання, властивих цьому військовому протистоянню. Окремо стоїть питання тривалості зазначеного конфлікту, адже ні в якому уявленні він уже не укладається ні в рамки анонсованого російського бліцкригу, ні в тривалість активних фаз бойових дій у війнах початку 21-го століття, у будь-якому випадку тривалість війни вже вимірюється місяцями. І існують всі підстави вважати, що цей тимчасовий рахунок перетне календарні межі 2022 року», — йдеться у статті.

Також наголошується, що ймовірними напрямками наступу армії рф є вихід на адмінкордон Донецької області, просування на Запорізькому напрямку. Крім того, існує гроза розгортання бойових дій з території Білорусі та повторна спроба оволодіння Києвом.

Як пише видання, певні оперативні перспективи для ворога проглядаються на Ізюмському та Бахмутському напрямках.

Як вважають Залужний і Забродський, найбільше можливостей для ворога відкриває подальший поступ на Південнобузькому напрямку оперативного плацдарму на правому березі річки Дніпро. Успіх на Півдні, при його швидкому та правильному використанні, може мати подвійний ефект. З одного боку — цілком реальні перспективи оволодіння Миколаєвом та Одесою. З іншого — створення загрозливого спрямування у бік Кривого Рогу, а надалі — і загрози центральним та західним регіонам України.

Зазначається, що окрім суто військового, такий характер стратегічних дій на сході та півдні України принесе рф додаткові політичні та економічні дивіденди. Серед них — забезпечення безпеки самопроголошених республік та логічне, хоч і пізнє, завершення так званої «спеціальної операції», неможливість доступу України до Чорного моря, контроль за ключовим елементом енергетичної системи країни — Південноукраїнською АЕС тощо.

Разом з тим, завадити згаданим планам рф може міжнародна ізоляція, частковий економічний тиск у вигляді міжнародних санкцій, складності із загальною мобілізацією та нестача сучасного озброєння та обладнання.