Норвегія надасть Україні ракети 160 ракет Hellfire: подробиці

Норвегія 8 вересня оголосила, що передасть Україні 160 протитанкових ракет Hellfire, а також пускові установки та блоки наведення для них. Разом з тим наша країна також отримає і прилади нічного бачення.

Норвегія надасть Україні ракети 160 ракет Hellfire: подробиці

З такою заявою виступив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам під час сьогоднішньої зустрічі на авіабазі Рамштайн.

«Це зброя, про яку просила Україна, і вона стане у пригоді у боротьбі з російськими військами, що вторглися. Ракета проста в експлуатації, її можна використовувати як по наземних, так і по морських цілях», — сказав він.

На сайті іноземного відомства зазначено, що Збройні сили Норвегії перевірили стан ракет перед їх відправкою, а інструктори вже провели навчання з використання Hellfire для українських військових.

При цьому вказано, що термін експлуатації системи Hellfire наближається до кінця, їх планували поетапно зняти з озброєння.

Також стало відомо і про передачею Норвегією обладнання, що включає окуляри нічного бачення і біноклі.

Що відомо про Hellfire

AGM-114 Hellfire — це американська керована протитанкова ракета класу «повітря-земля», що запускається із закритої позиції без прямого візуального контакту з ціллю. Скеровується на ціль променем лазера або іншими системами.

Застосовується ракета проти об'єктів з сильним панцирним захистом, а саме гелікоптерів, літаків, безпілотних апаратів (Northrop Grumman MQ-8), наземних транспортних засобів (HMMWV).

Дальність AGM-114 Hellfire є найбільшою серед аналогічної зброї США.