розгром армії рф на Харківщині був спільно спланований Україною, США та Британією

Стратегія стрімкого контрнаступу Збройних сил Україн формувалась декілька місяців під час перемовин між Україною, США та Великою Британією.

розгром армії рф на Харківщині був спільно спланований Україною, США та Британією

Американські, британські та українські посадовці ще влітку проводили інтенсивні обговорення щодо подальших дій у війні проти Росії. Новий план контрнаступу Україна погоджувала зі США та Британією.

Про це пишуть ЗМІ, посилаючись на інтерв’ю з кількома високопоставленими американськими посадовцями та іншими особами, поінформованими про секретні переговори між Вашингтоном і Києвом, які допомогли українським командирам сформувати контрнаступ. Вони говорили на умовах анонімності через таємний характер переговорів.

Контрнаступу Збройних сил України розпочався на початку вересня і перевершив більшість прогнозів, зазначає видання. План широкомасштабного наступу було розроблено за наказом президента України Володимира Зеленського.

За словами високопоставленого чиновника адміністрації Байдена, радник з національної безпеки Джейк Салліван і голова Офісу президента України Андрій Єрмак неодноразово говорили про планування контрнаступу. Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі та вище українське військове керівництво регулярно обговорювали питання розвідки та військової підтримки. А в Києві продовжували співпрацювати українські та британські військові.

У плануванні контрнаступу час мав вирішальне значення — щоб здійснити ефективну контратаку, українцям потрібно було розпочати її до першого снігу.

Один критичний момент стався цього літа під час військових навчань з представниками США та України, метою яких була перевірка успіху широкого наступу на півдні. Навчання, про які раніше повідомляв CNN, показали, що такий наступ не вдасться.