Перехід на відновлювані джерела енергії може заощадити трильйони доларів — дослідження

Згідно з дослідженням Оксфордського університету, перехід від викопного палива до відновлюваної енергетики може заощадити до 2050 року 12 трильйонів доларів.

Перехід на відновлювані джерела енергії може заощадити трильйони доларів — дослідження

Про це повідомляє ВВС.Україна.

У доповіді йдеться, що твердження про те, що швидкий перехід до відновлюваних джерел енергії дорого коштуватиме, було неправильним і песимістичним.

Ціни на газ зараз стрімко зросли, й західні країни шукають варіанти, як зменшити залежність від російських енергоносіїв на тлі війни в Україні та російського енергетичного шантажу.

Водночас дослідники зазначають, перехід на екологічно чисту енергію зараз є економічно доцільним також через падіння вартості відновлюваних джерел енергії.

«Навіть якщо ви заперечуєте зміну клімату, ви повинні підтримувати те, за що ми виступаємо», — сказав BBC News професор Дойн Фармер з Інституту нового економічного мислення Оксфордської школи Мартіна.

Висновки звіту ґрунтуються на аналізі історичних даних про ціни на відновлювані джерела енергії та викопне паливо, а також моделюванні їхніх імовірних змін у майбутньому.

Відновлювані джерела енергії існують лише кілька десятиліть, тому даних щодо них менше. Але в цей час постійне вдосконалення технологій призвело до того, що вартість сонячної та вітрової енергії швидко падала — майже на 10% на рік.

Автори звіту очікують, що ціна на відновлювані джерела енергії продовжуватиме падати — їхні оцінки базуються на так званому «імовірнісному» моделюванні з використанням даних про те, як великі інвестиції та економія від масштабу зробили інші подібні технології дешевшими.

«Наше останнє дослідження показує, що розширення ключових „зелених“ технологій продовжуватиме знижувати їхню вартість, і чим швидше ми рухатимемося, тим більше заощаджуватимемо», — каже доктор Руперт Вей, провідний автор звіту зі Школи підприємництва та довкілля Сміта.

Вітрова та сонячна енергія вже є найдешевшим варіантом для нових енергетичних проєктів, але залишаються питання щодо того, як найкраще зберігати електроенергію та збалансувати мережу, коли зміни погоди призводять до падіння виробництва відновлюваної енергії.