Комітет захисту журналістів закликав парламент України відмовитися від законопроєкту про медіа

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав парламент України відмовитися від законопроєкту про медіа, який Верховна Рада наприкінці серпня ухвалила в першому читанні.

Комітет захисту журналістів закликав парламент України відмовитися від законопроєкту про медіа

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Український законопроєкт про засоби масової інформації серйозно загрожує свободі преси в країні, посилюючи державний контроль над інформацією в той час, коли громадяни потребують її найбільше, — сказала Гульноза Саїд, координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії. — Українські законодавці повинні відмовитися від законопроєкту або принаймні призупинити його розгляд у парламенті, доки Європейський союз не зможе висловити свої рекомендації».

У CPJ нагадують, що Україна, кандидат на вступ до ЄС, повинна реформувати своє законодавство про засоби масової інформації, щоб почати переговори про членство. Голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив 23 серпня, що згаданий законопроєкт зараз перебуває на розгляді в ЄС і Раді Європи, які можуть дати свої рекомендації до кінця вересня.

Зараз на сайті Верховної Ради не вказано дату другого читання. «У них є 21 день [після першого читання], щоб внести правки. Але тоді на затвердження може знадобитися місяць або час до кінця року», — сказав CPJ Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

За даними ЗМІ, у разі ухвалення закон розширить повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, державного регулятора телерадіомовлення, дозволяючи йому регулювати онлайн- та друковані видання, анулювати реєстрацію і ліцензію будь-якого ЗМІ, блокувати онлайн-ЗМІ без рішення суду, і вимагати від платформ соціальних медіа та веб-браузерів видаляти вміст, заборонений законом.