Як змінилася довіра українців до органів влади та соцінститутів під час війни

Попри зусилля російської пропаганди довіра українців до державних та соціальних структур зростає.

image8
image8

Це засвідчують дані соціологічного дослідження, яке презентували Фонд Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва й Соціологічна служба Центру Разумкова, передає Новое время.

Так, найбільше довіряють Збройним Силам України (91% респондентів), Державній службі з надзвичайних ситуацій (82%), волонтерам (77%), Державній прикордонній службі (74%), добровольчим військовим загонам (73%) і президенту (71%).

Водночас найменша довіра — до партій, 55% респондентів не довіряють політичним силам. 46% опитаних не мають віри судовій системі, 46% — чиновникам, 37% — комерційним банкам, 19% — Верховній Раді.

У порівнянні з результатами опитування Фонду Демократичні ініціативи, отриманими у серпні 2021 року, станом на серпень 2022 року серед українців зріс баланс довіри до всіх державних органів та соціальних інститутів, які були включені в опитування. Виняток — знов-таки політичні партії. «Зростання суспільної довіри свідчить про високий рівень соціальної згуртованості громадян», — зазначають соціологи.

Таким чином, за рік топ-3 державних органів та соціальних інститутів за балансом довіри змінився наступним чином: ЗСУ зберегли свої позиції; ДСНС і Національна гвардія потіснили волонтерські організації та церкву; трійка аутсайдерів залишилася незмінною.

Опитування проводилося 5—12 серпня методом face-to-face (особистого інтерв'ю) у 112 населених пунктах у всіх регіонах України, окрім окупованих територій. Усього опитали 2024 респондентів. Теоретична похибка дослідження не перевищує 2,3%.