Бюджет-2023: експерт розповів, яким буде курс долара, мінімальна зарплата та пенсія

Відбувається скорочення майже по всім соціальним видаткам — в 2023 році населення буде втрачати доходи.

Бюджет-2023: експерт розповів, яким буде курс долара, мінімальна зарплата та пенсія

Про це під час етеру розповів економічний експерт Олег Пендзін.

«Воєнний бюджет буде складатися з видатків на війну в розмірі приблизно 1,2 трильйона. Це в 4,5 рази більше, ніж було заплановано на початку 2022 року. Також це соціальні видатки, які є достатньо скороченними. Але все рівно вони формують достатній обсяг бюджету», — каже О. Пендзін.

За його словами, дохідна частина бюджету 2023- 1 трлн 256 млрд грн. Видаткова частина 2,5 трильйона. Дефіцит становить1,2 трлн грн.

«У нас 20% українського ВВП — це дефіцит, адже 50% держбюджету є дефіцитним. Це порядку 38 млрд доларів. Це означає, що нам треба мати 3 млрд кожен місяць у вигляді фінансової допомоги. В нас єдине джерело фінансування війни, а це приблизно 115 — 120 млрд грн на місяць — внутрішні доходи бюджету через податки та збори. Для того, щоб забезпечити воєнні дії та не залучати друкування грошей НБУ, нам треба збирати щомісяця 105- 110 млрд грн в держбюджет. Тобто так виглядає співвідношення видаткової частини. А на соціальні видатки залишається менше, чим потрібно. Тому відбувається скорочення майже по всім соціальним видаткам. Зокрема на 12% зменшуються видатки на освіту, на 15% на охорону здоров’я. Також наступного року не буде збільшуватися мінімальна заробітна платня. Вона буде становити 6700 грн. Очікується, що індексацію пенсій буде здійснювати ПФУ за рахунок своїх внутрішніх резервів. Як це вдасться сказати важко, але факт, залишається фактом. Тож все свідчить про те, що населення буде втрачати доходи», — підкреслює О. Пендзін.

За його словами, в бюджет наступного року закладається 30% інфляції.

«Офіційний курс долара на 2023 рік в бюджеті встановлюється на рівні 42 грн. Проте до кінця наступного року курс долару буде становити 50 грн. Це не курс готівкового ринку. Це офіційний курс. Тобто планується, що Нацбанк буде піднімати офіційний курс до 50 грн за долар», — резюмує експерт.