77-ма Генасамблея ООН буде знаковою для України — експерт

В Нью-Йорку відкрилися загальні дебати найвищого рівня 77 Генеральної асамблеї ООН. Цього року захід вперше з початку пандемії COVID-19 проводиться за особистої участі лідері країн світу. Виняток зробили лише для президента України Зеленського.

77-ма Генасамблея ООН буде знаковою для України - експерт
77-ма Генасамблея ООН буде знаковою для України - експерт

Мета української делегації на Генеральній Асамблеї ООН — посилити міжнародну підтримку України.

Перед українською делегацією на Генеральній Асамблеї ООН стоїть завдання зміцнити міжнародну коаліцію на підтримку України — зокрема, збільшити постачання зброї та фінансової допомоги. «Глобальний голод, ядерний тероризм, безпрецедентне насильство — саме такі асоціації викликає сьогодні Росія у світових лідерів. про їхнє бажання об’єднатися перед цими страшними загрозами з боку агресора», — сказав прем’єр Денис Шмигаль. Українська делегація також працює в кулуарах над запуском механізму, який змусить країну-агресора заплатити за завдану нею шкоду та покласти на найвище керівництво Росії персональну відповідальність за гуманітарні злочини проти українців у Бучі, Ізюмі та інших містах.

За словами політолога Ігора Членка, 77-ма Генасамблея ООН буде знаковою для України.

«По-перше, хочу звернути увагу на виступ Генсека ООН Гутерріша, який прямо говорив про вторгнення рф в Україну та наслідки таких дій. Водночас він вказав на успіх зернового коридору. Не важко побачити взаємозв’язок між цими частинами його промови. Це є сигналом, про бажання вирішення конфлікту у форматі, що показав свою прикладну ефективність, за участі ООН, України, Туреччини та росії. Однак, як показала практика, жоден переговорний формат для досягнення миру і компромісу не працює з кремлівською владою, якщо остання переслідує інші цілі. По-друге, очікується важливий і програмний посил українського Президента до Генасамблеї. Те, що росія намагалась зірвати виступ по відеозв’язку, показує, що дипломати білокам’яної бояться того, що скаже український лідер. Більш того, вони отримали черговий провал, коли всього 7 країн підтримали пропозицію рф. А Зеленському буде про що говорити. Це і жахи побаченого в Ізюмі та Балаклії на Харківщині, і посилення ядерного терору на Запорізькій та Південноукраїнській АЕС, і врешті традиційна забавка росіян у вигляді псевдореферендумів та чергових частинах окупованих територій. Безумовно, очікуваною появою буде і спіч очільника Білого дому Джо Байдена. Американський президент закличе до консолідації проти російської загрози і таким чином здійснить крок до подальшого посилення антипутінської коаліції у світі. Не варто очікувати проривних рішень. Однак цей майданчик високого рівня фактично генерує настрій і тон подальшої міжнародної комунікації. Тому ми маємо використати на повну», — говорить експерт.

На дебатах протягом тижня, до 26 вересня, виступатимуть лідери держав, глави урядів, керівники зовнішньополітичних відомств країн-членів ООН. Українську делегацію очолює міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Президент Володимир Зеленський виступить на загальних дебатах в режимі відеозвернення сьогодні під час вечірнього засідання Генасамблеї.

Як повідомлялося, на сесії Генасамблеї домінуватиме тема російської війни проти України. Україна ставить за мету розширити взаємодію із зарубіжним країнами за рахунок Африки, Азії та Латинської Америки, а також виробити механізми притягнення росії до відповідальності за злочин агресії.